Data de 9 mai are triplă semnificaţie pentru România: pe de o parte, în fiecare an se serbează Ziua Uniunii Europene, organism menit, la început, să mențină pacea după un război ce a luat viața a aproximativ 72 de milioane de oameni și a marcat ireversibil societatea; pe de altă parte, este și ziua în care s-a pus punct celei de-a doua conflagrații mondiale, în 1945; și nu în ultimul rând, marchează proclamarea independenței României.
Pe acest fond, Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene și cu colaborarea Institutului European din România, a ales să lanseze pe 9 mai 2018 un proiect inedit, primul episod din seria ”Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”. Scopul evenimentului de miercuri dar și al celor ce vor mai urma este acela de a oferi un cadru prielnic dezbaterilor privind viitorul Uniunii Europene și informarea publicului în ceea ce privește importanța dezvoltării proiectului european, idee întărită și de Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României. Acesta a subliniat, în timpul discursului său, greutatea cuvintelor cetățenilor români în acest proces.
”Consider că cetățenii români, care s-au bucurat de beneficiile și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană în cei peste 11 ani de la aderare, au un cuvând important în acest proces. De aceea, prin consultările pe care le lansăm și care vor continua în mai multe orașe din țară, vrem să oferim cetățenilor români un cadru concret prin intermdiul căruia opiniile lor să fie într-adevăr ascultate și luate în considerae la nivel european. Avem nevoie de opiniile cetățenilor cu atât mai mult cu cât România se pregătește de preluarea Președinției Consiliului Uninii Europene, în primul semestru al anului 2019, mandat în care toate privirile partenerilor europeni sunt ațintite asupra noastră. Va fi un moment în care trrebuie să demonstrăm că suntem capabili să gestionăm problemele europene și că putem fi, așa cum ne-am propus, un facilitator de consens pentru promovarea unor politici în beneficiul cetățeanului european”, a afirmat Negrescu.
Miniștrii USRPLUS fug de responsabilități în pandemie. Ministerele, împărțite în urma unor înțelegeri secrete
Nicușor Dan îl pune la punct pe Vlad Voiculescu: Trebuie să învățăm să ne împărțim competența
E oficial! Se redeschid restaurantele în București. Ce alte restricții vor fi ridicate în Capitală
Orban va rămâne președintele PNL, pentru că nu are cine să-i ia locul. Ioan Bogdan Lefter: Liberalii nu au un lider care să se profileze ca un contracandidat serios
Unul dintre rarele momente când PSD e de acord cu PNL. Lucian Romașcanu: E foarte bine că se ridică restricțiile, e bine pentru afaceri, pentru oameni
Consultarea atât a celor prezenți în sală (personalități din mediul academic, reprezentanți ai delegațiilor, dar și elevi și studenți), cât și a celor ce urmăreau din spatele micilor ecrane, s-a desfășurat prin accesarea platformei slido.com și introducerea unui cod. Participanții erau rugați să răspundă la un scurt chestionar, bazat pe experiența trăită de la integrarea României, în 2007, în spațiul UE. Preponderent, invitații s-au arătat pozitivi cu privire la viitorul României, ca și stat membru.
Spre exemplu, la întrebarea: ”Cum evaluați bilanțul aderării României la Uniunea Europeană?”, din 174 de respondenți, 47% dintre aceștia au ales varianta ”satisfăcător”. Pe următorul loc s-a clasat răspunsul ”bun”, cu 37% din voturi, iar ”nesatisfăcător” a fost ales doar de 12% din cei ce au participat la chestionar. Pe ultimele poziții s-au aflat răspunsurile ”foarte bun” și ”nu știu”, cu 3%, respectiv 1%.
La evenimentul organizat de MAE a fost prezent și Lazăr Comănescu, ministrul al Afacerilor Externe în perioada 17 noiembrie 2015–4 ianuarie 2017, în timpul guvernării lui Dacian Cioloș.