Imediat după Revoluție, satele se depopulau în ritm alert, mulți tineri preferând viața de oraș. În trei decenii, lucrurile s-au schimbat radical. Trendul actual este ca orășenii să migreze către așezările rurale.
Nu este o chestiune inventată în România, ci mai degrabă importată din Vest, unde s-a patentat expresia “timpul costă bani”, spun experții. Aerul curat, liniștea și prețurile mici, în condiții de libertate de deplasare ,duc acum la noi recorduri ale numărului de români care părăsesc orașul pentru sat. Ori că ajung mai repede la serviciu, ori că job-ul nu le solicită prezența fizică, un câștig de oraș se potrivește de minune cu un cost redus al vieții, iar calitatea ei e principalul motiv al acestei tendințe.
Este cazul unul cuplu de tineri, care povestesc pentru Profit.ro cum au plecat în pandemie la țară pentru o lună și nu s-au mai întors în oraș.
Un număr record de români s-au mutat anul trecut din urban în rural, soldul dintre cele două medii de domiciliu fiind de 62.700 de persoane în favoarea ruralului.
Cifrele arată o schimbare semnificativă în preferințele românilor pentru viața la țară de la începutul anilor ‘90 până în prezent. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 1991, după estomparea efectelor Revoluției, soldul mutării domiciliului între sat și oraș era puternic negativ (-105.789 persoane), în defavoarea satului. În 1990 fusese de jumătate de milion de oameni.
Dar din anii 2000, lucrurile au început să se schimbe. În 2010, de exemplu, soldul acesta a devenit pozitiv, iar numărul celor care se mutau în rural creștea constant.
Un salt important s-a produs în perioada pandemiei. Atunci, valorile pentru mutările în rural au crescut, în special în 2020, când soldul total a ajuns la 38.700 de la numai 19.000 cu un an înainte.
Cifra sugerează că măsurile de distanțare socială și alte schimbări au favorizat mutările către rural. Dar creșterea a continuat și după pandemie, sugerând o preferință în creștere pentru viața rurală, posibil datorată îmbunătățirii condițiilor de muncă la distanță și preferinței crescânde pentru un stil de viață mai liniștit. În 2021 și 2022, valorile au crescut constant, culminând cu recordul de anul trecut.
“Nu avem o cercetare calitativă formală. Dar, din ce am observat informal, România replică în ultimii ani un comportament similar din Occident, de-acolo de unde vine “timpul costă bani”. Pe măsură ce România se apropie de piața societăților dezvoltate, vedem tot mai des această tendință și la noi.
Zonele periurbane oferă mai multă libertate de mișcare decât cele centrale. De exemplu, traversarea Bucureștiului este foarte dificilă dimineața, când toată lumea se îndreaptă către oraș sau seara, când toți merg spre case.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News