Skip to content
Europa Politică

Românii din Marea Britanie, față-n față cu Brexitul. Răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări

unionsyndicacale.eu

Procesul de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană se va finaliza în data de 29 martie 2019 la ora 23:00 GMT. Având în vedere că aproximativ 233.000 de români se află în aceste momente în Regatul Unit, apare întrebarea: care va fi soarta acestora după Brexit?

Locuiesc în Regatul Unit din 2005 și am obținut un permis de ședere permanentă aici. După Brexit se va schimba ceva în cazul meu?

Va trebui să solicitați un nou statut permanent în temeiul dreptului britanic (numit „statut special”), însă, deoarece ați obținut deja un permis de ședere permanentă în Regatul Unit în temeiul legislației UE existente privind libera circulație, procedura administrativă va fi foarte simplă: va trebui doar să prezentați un act de identitate și cazierul judiciar și să dovediți că locuiți în continuare în Regatul Unit. Noul permis de ședere în Regatul Unit va fi eliberat gratuit.

Locuiesc și lucrez în Regatul Unit. În prezent, pot beneficia de asistență medicală într-un spital local fără nicio problemă. Se va schimba acest lucru?

Nu se va schimba nimic după Brexit.

Am venit în Regatul Unit acum doi ani, dar nu mi-am găsit de lucru. Nu am bani. Voi putea să rămân după Brexit?
Raportul comun protejează cetățenii UE cu reședința într-un alt stat membru decât cel ai cărui resortisanți sunt, în condițiile referitoare la dreptul de ședere prevăzute în legislația UE privind libera circulație. În esență, cetățenii UE îndeplinesc aceste condiții dacă:  sunt lucrători salariați sau independenți;  au resurse suficiente și asigurare medicală;  sunt membri de familie ai altui cetățean al UE care îndeplinește aceste condiții sau  au dobândit deja dreptul de ședere permanentă (care nu mai este supus niciunei condiții). Cetățenii UE care nu îndeplinesc aceste condiții la data Brexitului nu vor avea drept legal de ședere în Regatul Unit, iar situația lor va depinde de decizia autorităților britanice de a-i trata sau nu mai favorabil decât prevede înțelegerea. De exemplu, autoritățile britanice au precizat că nu vor solicita persoanelor care au resurse suficiente și nici studenților dovada deținerii unei asigurări medicale complete.

Locuiesc și lucrez în Regatul Unit. Sunt celibatar, dar sper că într-o zi mă voi căsători. În mod realist, asta se va întâmpla după Brexit. Viitoarea mea soție va putea să mi se alăture în Regatul Unit? Ce se va întâmpla dacă vom avea un copil?

Nu. Înțelegerea nu protejează persoanele care se căsătoresc cu un cetățean al UE după Brexit. Viitorul soț va trebui să respecte normele britanice în materie de imigrație. Orice viitor copil va putea să i se alăture unui cetățean al UE care avea reședința în Regatul Unit înainte de Brexit în cazul în care copilul a fost încredințat legal părintelui respectiv.

Românii care vor sosi în Regatul Unit în căutarea unui loc de muncă cu câteva luni înainte de Brexit vor fi protejați în vreun fel?

Da. Cetățenii UE aflați în căutarea unui loc de muncă în Regatul Unit la data Brexitului vor fi autorizați să rămână, la fel ca acum, timp de șase luni de la sosire (poate ceva mai mult dacă au o șansă reală de a fi angajați în curând). După încheierea perioadei în care își 3 pot căuta un loc de muncă, aceștia vor trebui să plece, cu excepția cazului în care și-au găsit într-adevăr un loc de muncă sau dispun de resurse financiare suficiente pentru a se întreține.

Am venit în Regatul Unit acum doi ani, dar nu mi-am găsit de lucru. Nu am bani. Voi putea să rămân după Brexit?

Raportul comun protejează cetățenii UE cu reședința într-un alt stat membru decât cel ai cărui resortisanți sunt, în condițiile referitoare la dreptul de ședere prevăzute în legislația UE privind libera circulație. În esență, cetățenii UE îndeplinesc aceste condiții dacă: · sunt lucrători salariați sau independenți; · au resurse suficiente și asigurare medicală; · sunt membri de familie ai altui cetățean al UE care îndeplinește aceste condiții sau · au dobândit deja dreptul de ședere permanentă (care nu mai este supus niciunei condiții). Cetățenii UE care nu îndeplinesc aceste condiții la data Brexitului nu vor avea drept legal de ședere în Regatul Unit, iar situația lor va depinde de decizia autorităților britanice de a-i trata sau nu mai favorabil decât prevede înțelegerea. De exemplu, autoritățile britanice au precizat că nu vor solicita persoanelor care au resurse suficiente și nici studenților dovada deținerii unei asigurări medicale complete.

Am venit în Regatul Unit cu mulți ani în urmă pentru a locui cu soția mea, care este cetățean britanic. Ea are un handicap, iar eu o îngrijesc și o ajut. Cred că șederea mea în Regatul Unit este legală, dar aș vrea să știu dacă voi fi protejat în vreun fel după Brexit, prin Acordul de retragere.

Acordul de retragere îi va proteja în mod garantat numai pe cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit la data Brexitului în condițiile referitoare la dreptul de ședere prevăzute în legislația UE privind libera circulație. Cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit în temeiul unor legi interne (membrii de familie ai cetățenilor britanici…) care nu îndeplinesc condițiile legislației UE privind libera circulație vor putea rămâne în temeiul acestor legi interne care nu sunt afectate de Brexit.

Decizia Regatului Unit de a elimina cerința privind asigurarea medicală completă este unilaterală și neobligatorie. Ce valoare are aceasta?

Încercăm să protejăm drepturile prevăzute de legislația actuală a UE, nici mai mult, nici mai puțin. Asigurarea medicală completă este în mod clar o cerință pentru șederea legală a persoanelor care dispun de resurse suficiente, astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (1) litera (b) din Directiva privind libera circulație. Regatul Unit a precizat că, pentru cererea de acordare a 4 statutului, nu va aplica nici condiția deținerii unei asigurări medicale complete, nici „testul locului de muncă veritabil”.

Împreună cu partenerul meu, locuiesc în Regatul Unit și lucrez tot aici. Vrem să avem un copil în curând. Ar trebui să ne grăbim și să facem copilul înainte de Brexit?

Nu este nevoie să vă grăbiți. Conform înțelegerii, copiii născuți în familii din UE care locuiesc în Regatul Unit înainte sau după Brexit vor putea rămâne în această țară. În unele situații, legislația britanică acordă acestor copii cetățenia britanică, în plus față de cetățenia pe care o poate avea copilul datorită părinților săi.

Studiez la o universitate din Regatul Unit. Dacă totul merge bine, îmi voi termina studiile în 2020. Voi putea să rămân în Regatul Unit și să-mi caut un loc de muncă acolo?

Da. Veți putea rămâne în Regatul Unit după Brexit, ca și până acum, ca student sau de exemplu ca persoană în căutarea unui loc de muncă sau ca lucrător. După cinci ani de ședere veți putea solicita un nou statut permanent în temeiul legislației britanice (denumit statut special). Cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit înainte de Brexit vor putea în continuare să „treacă” de la o categorie de activități la alta. Cu alte cuvinte, studenții vor putea începe să lucreze (și deveni lucrători), lucrătorii se vor putea pensiona (devenind persoane care dispun de resurse suficiente), persoanele care dispun de resurse suficiente vor putea începe să facă studii și așa mai departe.

Am venit în Regatul Unit acum trei ani și în tot acest timp am fost lucrător independent. Voi putea obține dreptul de ședere permanentă aici și, dacă da, în ce condiții?

După ce veți împlini cinci ani de ședere legală în Regatul Unit (în care sunt incluse perioadele de ședere dinainte și de după Brexit), veți putea solicita un nou statut permanent în Regatul Unit. Înțelegerea protejează cetățenii UE cu reședința într-un alt stat membru decât cel ai cărui resortisanți sunt, în condițiile referitoare la dreptul de ședere prevăzute de legislația UE privind libera circulație. În esență, șederea cetățenilor UE este legală dacă aceștia: · sunt lucrători salariați sau independenți; · au resurse suficiente și asigurare medicală sau · sunt membri de familie ai unui cetățean al UE care îndeplinește aceste condiții. După cinci ani de ședere legală neîntreruptă, veți putea solicita un nou statut permanent (statutul special) în Regatul Unit și vi se va elibera un nou permis de ședere în Regatul Unit. Autoritățile britanice au precizat că nu vor solicita persoanelor care au resurse suficiente și nici studenților dovada deținerii unei asigurări medicale complete.

Am reședința permanentă în Regatul Unit și primesc un ajutor social. Bănuiesc că voi putea rămâne în Regatul Unit după Brexit, dar voi primi în continuare ajutorul de care am nevoie?

Da. Toți cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit care se califică pentru un nou statut în Regatul Unit după Brexit își vor păstra dreptul de ședere și dreptul la egalitate de tratament. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care au dreptul să primească un ajutor, o prestație sau un avantaj înainte de Brexit, aceștia vor continua să beneficieze de același tratament.

Sunt cetățean român și studiez la o universitate din Regatul Unit. Va trebui să plătesc taxe de studii mai mari după Brexit? Voi avea acces la împrumuturi pentru studenți?

Toți cetățenii UE cu reședința în Regatul Unit care se califică pentru un nou statut în Regatul Unit după Brexit își vor păstra dreptul de ședere și dreptul la egalitate de tratament. 9 În ceea ce privește studenții care și-au început studiile în Regatul Unit înainte de Brexit, acest lucru înseamnă că ei vor plăti în continuare aceleași taxe de studii ca și cetățenii britanici și vor fi în continuare eligibili pentru împrumuturile acordate pentru plata taxelor de studii. În ceea ce privește accesul la ajutoarele de întreținere pentru studii, cum ar fi bursele de studii sau împrumuturile pentru studii, studenților din UE care intră sub incidența Acordului de retragere li se vor aplica în continuare aceleași norme care li se aplică și în prezent. Aceste drepturi vor fi supuse eventualelor modificări viitoare ale politicilor interne care se aplică cetățenilor Regatului Unit.

Tot auzim vorbindu-se despre statutul special în Regatul Unit. Se va aplica cetățenilor UE după Brexit? Ce va presupune acest statut?

Toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora cu reședința în Regatul Unit vor trebui să solicite statutul special în Regatul Unit după Brexit. Deși statutul special va fi reglementat de legislația britanică, condițiile în care cetățenii îl vor obține și îl vor pierde nu vor fi mai stricte decât cele prevăzute în legislația actuală a UE privind libera circulație pentru obținerea sau pierderea dreptului de ședere permanentă.

Mai precis:

a) toate persoanele care ar îndeplini condițiile pentru a primi dreptul de ședere permanentă în temeiul legislației UE privind libera circulație vor avea și dreptul să primească statutul special în Regatul Unit;

b) autoritățile britanice sunt libere să acorde statutul special și persoanelor care nu ar îndeplini condițiile pentru a primi dreptul de ședere permanentă în temeiul legislației UE privind libera circulație;

c) nicio persoană care nu ar îndeplini condițiile care antrenează pierderea dreptului de ședere permanentă în temeiul legislației UE privind libera circulație nu își va pierde statutul special în Regatul Unit;

d) cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora li se va acorda dreptul de a locui într-o altă țară timp de cel mult cinci ani fără a-și pierde statutul special în Regatul Unit,

iar e) autoritățile britanice pot decide să nu retragă statutul special persoanelor care au locuit într-o altă țară mai mult de cinci ani. Spre deosebire de legislația actuală a UE privind libera circulație, toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora cu reședința în Regatul Unit vor trebui să obțină statutul special – sau o autorizație temporară până când împlinesc cei cinci ani necesari pentru a se califica să-l primească – drept temei juridic ca să poată locui în continuare în Regatul Unit. Statutul – și permisul de ședere în Regatul Unit eliberat pentru atestarea statutului respectiv – fac parte integrantă din dreptul lor de ședere.

Îndeplinesc condițiile ca să primesc dreptul de ședere permanentă în Regatul Unit, dar nu am făcut niciun demers pentru a solicita un document care să ateste șederea permanentă. Ar trebui să fac asta înainte de Brexit?

Nu aveți nevoie de un astfel de document pentru a avea dreptul de ședere permanentă în Regatul Unit înainte de Brexit. Cu toate acestea, ar putea fi util să îl solicitați de pe acum dacă doriți să cereți cetățenia britanică înainte de intrarea în vigoare a noului sistem privind statutul special sau dacă doriți să veniți în sprijinul cererii de viză introduse în temeiul normelor interne ale Regatului Unit privind imigrația de către partenerul dumneavoastră care nu este cetățean al UE. Dacă doriți doar să vi se confirme dreptul de ședere în Regatul Unit după retragere, autoritățile britanice vă recomandă să așteptați noul sistem privind statutul special, preconizat să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului 2018.

Unele cereri de imigrare sunt foarte costisitoare în Regatul Unit. Cât va fi taxa percepută de autoritățile britanice de la cetățenii UE și membrii familiilor acestora care vor solicita un nou statut după Brexit?

Noile permise de ședere în Regatul Unit vor fi eliberate gratuit (pentru cele bazate pe un permis de ședere permanentă valabil eliberat înainte de Brexit în temeiul legislației UE privind libera circulație) sau în schimbul unei taxe care nu va depăși taxa impusă resortisanților pentru eliberarea unor documente similare (probabil că nu veți plăti mai mult decât plătesc cetățenii britanici pentru un pașaport: în prezent, taxa respectivă este de circa 70£).

În continuare, vă prezentăm evenimentele-cheie pe acest subiect:

 23 iunie 2016: Marea Britanie votează prin referendum ieşirea sa din UE cu o majoritate de 51,89 la sută.

13 iulie 2016: După demisia lui Cameron, Theresa May devine prim-ministru.

28 martie 2017: May semnează o scrisoare invocând Articolul 50. Începe în mod oficial ieşirea Regatului Unit din UE.

9 iunie 2017: În alegeri anticipate cerute de May, Partidul Conservator pierde majoritatea într-un vot surprinzător. May formează guvernul cu susţinerea formaţiunii de dreapa Partidul Unionist Democrat al Irlandei de Nord.

8 decembrie 2017: Regatul Unit şi UE ajung la o înţelegere asupra primei faze a negocierilor privind Brexitul. Acordul asigură faptul că nu va exista o graniţă dură între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantează drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie (şi viceversa) şi stabileşte termenii financiari ai ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar.

2 martie 2018: Theresa May îşi prezintă viziunea economică privind retragerea Marii Britanii din UE. Ea prezintă varianta cea mai uşoară a unui plan de Brexit dur, care scoate Regatul Unit din uniunea vamalp a UE, dar păstrează legături economice şi normative cu UE prin intermediul unui acord comercial de reper.

19 martie 2018: Negociatorii ajung la un acord privind anumiţi termeni-cheie pentru perioada de tranziţie a Brexitului. Acest acord introduce noţiunea de backstop.

7 iulie 2018: May şi Cabinetul său se pun de acord asupra Planului Chequers, care presupune ca Regatul Unit să menţină legături economice strânse cu UE, lucru ce ar conduce la un Brexit uşor 13 noiembrie 2018 Marea Britanie şi Uniunea Europeană se înţeleg asupra unui draft al acordului privind Brexitul, pe care Cabinetul lui May a acceptat să-l susţină în ziua următoare.

12 decembrie 2018: 48 de parlamentari conservatori trimit scrisori pentru a o forţa pe May să se supună unui vot de neîncredere din partea propriului partid, căruia premierul britanic i-a supravieţuit.

15 ianuarie 2019 Acordul lui May a fost respins în Camera Comunelor cu un vot istoric de 202 la 432, cea mai mare înfrângere asupra unui guvern de la conducere din ultima sută de ani.

12 martie 2019 Planul lui May a fost din nou respins de Parlament cu un număr de voturi de 242 la 391.

13 martie 2019: Parlamentul britanic respinge un Brexit fără acord

14 martie 2019 Camera Comunelor a votat o moţiune pentru amânarea Brexitului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *