Românii din Spania, loviți de chiriile uriașe: „Ne dau afară pe toți ca să facă apartamente turistice”

Sursa foto: Youtube/ captura video
Sute de mii de locuitori ai Spaniei au protestat sâmbătă în întreaga țară din cauza chiriilor tot mai mari și lipsa locuințelor accesibile. 

dar și cu o criză severă de locuințe, alimentată de turismul în plină expansiune, conform Reuters.

„Dreptul la locuință nu e negociabil!”

În centrul Madridului, peste 150.000 de persoane au mărșăluit printre pancarte și brelocuri zgomotoase, cerând autorităților soluții urgente pentru piața imobiliară dezechilibrată.

Sloganul „Indiferent cine guvernează, trebuie să apărăm drepturile la locuință” a fost scandat în zeci de orașe, reflectând frustrarea generalizată a populației.

Printre manifestanți s-au aflat și numeroși cetățeni străini, inclusiv români stabiliți în Spania, afectați direct de explozia prețurilor. Unii sunt nevoiți să împartă apartamente mici cu mai multe familii, în timp ce alții riscă evacuarea din clădirile în care au locuit ani de zile.

Chiriile s-au dublat, dar salariile au rămas pe loc

Potrivit site-ului imobiliar Idealista, chiriile medii din Spania s-au dublat în ultimii 10 ani, iar prețurile caselor au crescut cu 44%, deși veniturile populației nu au ținut pasul cu aceste creșteri. De la pandemia din 2020, oferta de locuințe disponibile pentru închiriere s-a redus la jumătate, iar în marile orașe, apartamentele turistice pe termen scurt s-au înmulțit semnificativ.

„Ne dau afară pe toți să facă apartamente turistice”, a declarat Margarita Aizpuru, o femeie de 65 de ani din cartierul Lavapies. Ea susține că aproape 100 de familii din blocul său au primit notificări că nu le vor mai fi reînnoite contractele de închiriere.

Boom-ul turismului, blestemul locatarilor

Turismul aduce bani, dar și probleme. În 2024, Spania a atins un nou record: 94 de milioane de turiști. Deși această creștere susține economia, ea are și un impact direct asupra pieței imobiliare. Proprietarii preferă să închirieze pe termen scurt turiștilor sau să vândă străinilor care cumpără locuințe ca investiții, în detrimentul localnicilor și al muncitorilor imigranți.

„Nu se poate ca pentru a locui la Madrid trebuie să împarți un apartament cu alți patru”, a spus Wendy Davila, 26 de ani, una dintre tinerele care a protestat sâmbătă. „Și nici măcar nu trăim în centru, și tot e prea scump.”

Situație dificilă și pentru românii din Spania

Românii, care reprezintă una dintre cele mai mari comunități de imigranți din Spania, sunt printre cei mai afectați de scumpirile din domeniul imobiliar. Mulți muncesc în agricultură, construcții, servicii sau îngrijire la domiciliu – domenii în care salariile sunt modeste. Din acest motiv, plata unei chirii decente devine tot mai dificilă.

Guvernul de stânga al Spaniei încearcă să găsească un echilibru între atragerea de turiști și asigurarea accesului populației la locuințe accesibile. Însă ritmul construcțiilor este foarte lent. Conform datelor oficiale, doar 120.000 de locuințe noi se construiesc anual – o șesime față de perioada de dinainte de criza economică din 2008.

Asociațiile de proprietari atrag și ele atenția că reglementările rigide și taxele descurajează închirierea pe termen lung. Astfel, tot mai mulți proprietari aleg varianta închirierii pe termen scurt, considerată mai profitabilă și mai sigură.

Deși protestele de sâmbătă au fost pașnice, ele reprezintă un semnal clar de alarmă pentru autoritățile spaniole. Presiunea publică e tot mai mare, iar populația cere măsuri concrete: plafonarea chiriilor, sprijin pentru construcții noi, limitarea apartamentelor turistice și o strategie clară pentru accesul echitabil la locuințe.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: