Skip to content
Puterea Știrilor Video

Românii din țară, discriminați față de cei din diaspora în privința taxelor consulare. Dan Mihalache: Politicienii evită această discuție din considerente electorale

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru, a adus în discuție „un subiect tabu” în rândul clasei politice, „o chestiune cu care toată lumea e de acord că a fost o greșeală, dar din rațiuni de popularitate politică nimeni nu are curajul să o abordeze frontal: desființarea taxelor pentru serviciile consulare”.  „Factorul de decizie politică evită această discuție din considerente electorale”, atrage atenția Dan Mihalache.

Ambasadorul României în Cipru a explicat că, în urma deciziei luată „din considerente electorale” în 2016, statul român a pierdut foarte mulți bani, astfel că doar în Marea Britanie, într-un singur an, încasările din taxe consulare au scăzut cu aproximativ 2 milioane de lire sterline, de la 2,3 milioane de lire sterline cât avea misiunea diplomatică de la Londra în anul precedent.

Totodată, Dan Mihalache atrage atenția că s-a creat un dezechilibru între cetățenii românii din diaspora și cei din țară, dat fiind faptul că cei din străinătate nu plătesc pentru procuri, certificate etc, în timp ce românii achită taxe pentru aceleași servicii în țară.

Avem o chestiune cu care toată lumea e de acord că a fost o greșeală, dar din rațiuni de popularitate politică nimeni nu are curajul să o abordeze frontal. Este vorba despre desființarea taxelor pentru serviciile consulare, care a avut loc undeva în 2016, când lumea era într-o anumită efervescență electorală. Au fost desființate aceste taxe, statul a pierdut foarte mulți bani. Eu vă dau exemplul misiunii diplomatice de la Londra, care avea în anul precedent încasări de 2,3 milioane de lire sterline din taxele consulare și care în următorul an a avut doar 250.000 de lire sterline încasări, deci o pierdere de aproximativ 2 milioane de lire la nivelul strict alt serviciilor consulare prestate în Marea Britanie. Acest exemplu ne arată că, pe de o parte, s-au pierdut foarte mulți bani, iar pe de altă parte, pretențiile au rămas aceleași. S-a creat un dezechilibru între cetățenii din diaspora – cei care nu plătesc pentru procuri, certificate etc și cetățenii din țară, care plătesc aceste lucruri la notariatele de aici.

Situația a rămas la fel, pretențiile diasporei în raport cu serviciile consulare au crescut, mai ales și în contextul pandemiei, deși serviciile sunt gratis. Această gratuitate a fost introdusă din considerente electorale. Oamenii  trebuie să înțeleagă până la urmă că, dacă vor un document cu o anumită celeritate, trebuie să plătească o taxă. Eu cred, și foarte mulți cred acest lucru, că această decizie a fost neinspirată. Factorul de decizie politică evită această discuție din considerente electorale. Relația dintre stat și zona de diaspora se construiește prost dintr-un unghi strict electoral pentru că este vorba despre un număr de voturi pe care partidele doresc să îl cucerească sau să nu îl piardă. Tocmai de aceea este evitată orice discuție asupra unui subiect care ține de filosofia de organizare a statului. Nu s-a demonstrat că cei care au inițiat această decizie ar fi câștigat voturi, dar ea a rămas și nimeni nu se atinge de ea, e un subiect tabu”, a declarat Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru.

„Factorul politic nu poate guverna o țară exclusiv prin electoralism”

Mihalache a precizat și că taxele consulare „nu ar trebui neapărat introduse în forma în care au existat, dar un anumit sistem de taxare ar fi echitabil, și din punct de vedere al raportului dintre românii care domiciliază în străinătate și românii care domiciliază în țară”. Ambasadorul României în Cipru susține că a avut multe discuții pe tema aceasta, nu doar cu ministrul de Externe, „însă există o anumită reținere în a aborda acest subiect, deși foarte mulți dintre colegi sunt de acord”.

„Eu, totuși, sper că în această perioadă – care e una mai calmă din punct de vedere al secvențialității alegerilor – o asemenea discuție rațională să fie inițiată și organizată și să ne conducă la soluții care să poată să așeze relația dintre stat și diaspora în parametrii unei normalități. Eu nu spun că taxele consulare trebuie neapărat introduse în forma în care au existat, dar un anumit sistem de taxare mi se pare echitabil, și din punct de vedere al raportului dintre românii care domiciliază în străinătate și românii care domiciliază în țară. Nu e normal ca în țară să plătești pentru aceste servicii și în străinătate, decât în situații limită, care țin de evenimente foarte grave și presante. Faptul că tu îți aduci aminte că ai o casă de vândut nu știu unde și vrei o procură gratuit, procură pe care în România o plătești, nu este în regulă.

Am avut multe discuții pe tema aceasta, nu doar cu ministrul de Externe, însă există o anumită reținere în a aborda acest subiect, deși foarte mulți dintre colegi sunt de acord. Factorul politic nu poate guverna o țară exclusiv prin electoralism. Nu toate măsurile pot fi ghidate de considerente electorale. O parte dintre politicile care se fac în administrație, sau marea lor majoritate, ar trebui să fie ghidate de o viziune asupra organizării unei țări normale. O țară normală nu răspunde neapărat pentru falimentul unei companii aeriene decât dacă există o vinovăție a statului. Lufthansa a anulat 800 de zboruri cu o săptămână înainte crizei Blue Air și nu cred că ați văzut atâta agitație la nivelul autorităților pe această temă”, a conchis ambasadorul României în Cipru.

 

2 comentarii la “Românii din țară, discriminați față de cei din diaspora în privința taxelor consulare. Dan Mihalache: Politicienii evită această discuție din considerente electorale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *