Skip to content
Puterea Știrilor Video

Românii NU mai au încredere în politicieni! MOTIVUL pentru care Klaus Iohannis a ajuns să scadă în sondaje

politicscam.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a declarat că încrederea românilor în politicieni a scăzut foarte mult, pe fondul crizei de coronavirus. „Pe fondul crizei de coronavirus, încrederea în politicienii din România – mă refer la cei care se află în topul încrederii – a ajuns să aibă cifra 3 în față. Niciodată nu s-a întâmplat asta, a scăzut foarte mult”, spune sociologul.

Lucian Dumitrescu este de părere că diferența dintre agenda cetățeanului de rând și agenda politicianului este cauza scăderii accentuate a încrederii în politicieni, iar acest lucru va avea efecte electorale.

„Apare o diferență între agenda politicianului și agenda cetățeanului în acest moment. În România, a cam existat dintotdeauna diferență de agendă și mărturia acestei nepotriviri de perspectivă se vede în încrederea politicienilor din România. Pe fondul crizei de coronavirus, încrederea în politicienii din România – mă refer la cei care se află în topul încrederii – a ajuns să aibă cifra 3 în față. Niciodată nu s-a întâmplat asta, a scăzut foarte mult. Mi-aduc aminte că acum 5 sau 6 ani aveam și politicieni care aveau cifra 5 în dreptul lor la nivel de încredere.

Anul trecut, prin aprilie, președintele Klaus Iohannis avea în jur de 43-44% încredere publică, era cea mai credibilă personalitate politică din România. Iată că astăzi, pentru că președintele Klaus Iohannis este asociat cu partidul de guvernământ, încrederea în președinte a scăzut. În continuare, președintele Klaus Iohannis (34%) este în top, dar e un top pe care până acum o lună de zile îl conducea Gabriela Firea (37%). Această diferență dintre agenda cetățeanului de rând și agenda politicianului se traduce în scăderea accentuată a  încrederii în politicieni. Asta o să aibă efecte electorale”, a declarat Lucian Dumitrescu la Puterea Știrilor.

Amintim că potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 1-7 mai și obținut în exclusivitate de PSnews.ro, președintele Klaus Iohannis ocupa primul loc în topul liderilor politicieni în care românii au încredere. Astfel, 43% dintre respondenți susțineaut că au încredere în Klaus Iohannis, 29% în fostul președinte Traian Băsescu, 27% în Dacian Cioloș, 26 % în Gabriela Firea și 24% în premierul Ludovic Orban.

La polul opus se afla fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cotat cu 12% încredere, Viorica Dăncilă (13%) și Paul Stănescu (13%). Și liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, se bucura de o încredere scăzută în rândul respondenților, fiind cotat la 16%. PS News remarca la acea vreme faptul că nici un politician, indiferent de culoare, nu avea un procentaj pozitiv peste 50%.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *