Skip to content
Politică

Românii NU mai au încredere în politicieni! Pieleanu (Avangarde) atrage atenția: „Există o scădere din ce în ce mai accentuată!”

Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul sondaj Avangarde, realizat în perioada 15-17 noiembrie și obținut în exclusivitate de PS News, indică faptul că românii sunt nemulțumiți de modul în care factorul politic a gestionat epidemia de coronavirus din România.

În acest context, contactat de PS News, sociologul și directorul Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Marius Pieleanu atrage atenția că „în mai toate țările din Europa, gradul de încredere în măsurile luate de autorități scade treptat”.

„Dacă la începutul pandemiei în primăvară gradul de satisfacție față de măsurile luate de autoritățile centrale era unul destul de ridicat, pe parcursul ei am constatat că există o scădere din ce în ce mai accentuată a încrederii în faptul că măsurile pe care le iau autoritățile sunt cele mai adecvate situației epidemiologice date.

Este un proces care se încadrează în registrul general. În mai toate țările din Europa, gradul de încredere în măsurile luate de autorități scade treptat și cauza, cred eu, că este una evidentă. Nu se reușește cu toate eforturile depuse să se iasă din această criză. Până unde va merge scăderea încrederii în președinte sau în celelalte autorități ale statului nu știu. 

Cu siguranță că prezența epidemiei în România la un nivel ridicat va constitui un motiv de a se acorda un vot negativ partidului care conduce țara, dar cât de mare va fi acest vot negativ nu știu”, spune sociologul.

Despre rezultatele pentru alegerile parlamentare, Pieleanu susține că, deocamdată, nu poate oferi un pronostic în acest sens pentru că există o mare necunoscută: prezența la vot.

„Noi nu știm ce participare va fi în 6 decembrie. Dacă va fi o participare mare, eu cred că acest lucru nu va avantaja partidul de guvernământ pentru că va fi o participare rezultată dintr-un nivel de insatisfacție a populației, și o dorința de se merge la vot pentru a sancționa negativ, dar rămâne de văzut, nu vreau să mă pripesc.

E un lucru firesc și rațional, atunci când când o comunitate sunt nemulțumiți de măsuri, atunci Guvernul este sancționat negativ”, afirmă Pieleanu.

Cel mai bine dintre personalitățile implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19, stă șeful DSU, Raed Arafat, despre care Pieleanu susține că „este personalitatea non-politică care se bucură de un respect foarte ridicat din partea oamenilor pentru că a făcut ceva care funcționează”.

„Raed Arafat nu are o construcție de favorabilitate derivată doar din ceea ce dânsul a făcut din poziția pe care o are anul ăsta. Raed Arafat și-a format propria construcție, dar în ani de zile. Dacă ne uităm cu atenție, vedem că singurul lucru care funcționează normal în această țară este SMURD-ul, iar acesta este creația lui.

E firesc că mai primește și alte lucruri, dar cert este că în conștiința colectivă a românilor, Raed Arafat este personalitatea non-politică care se bucură de un respect foarte ridicat din partea oamenilor pentru că a făcut ceva care funcționează. Dacă vă uitați în alte rezultate, românii spun că în lupta împotriva pandemiei nu au încredere în autoritățile politice, ci în decidenții medicali și în experții medicali, ceea ce intră într-o logică a firescului”, a conchis sociologul.

Procentul celor care se declară nemulțumiți de modul în care Klaus Iohannis, premierul Orban, dar și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au gestionat pandemia este mai mare decât procentul celor care cred că autoritățile au aplicat măsurile corecte, după cum arată datele obținute de Avangarde. 54% dintre cei chestionați i-au acordat note de la 1 la 5 președintelui Klaus Iohannis, în vreme ce 18% i-au dat note de 5 și 6, iar 26% l-au notat cu calificative cuprinse între 7 și 10.

DETALII AICI: Încrederea în Iohannis scade vertiginos, pe fondul pandemiei de coronavirus. Cifre alarmante pentru PNL, înainte de alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *