Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Românii o duc tot mai rău. A scăzut puterea de cumpărare!” Semnal de alarmă, după suma record împrumutată de stat

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD Daniel Zamfir a taxat în termeni dur împrumuturile făcute în ultima perioadă de Florin Cîțu, ministrul de Finanțe. „Am ajuns, în zece luni de zile, de la o pondere a datoriei publice, a împrumutului în datoria publică undeva la 35%, a ajuns la 45%. 10% să crești ponderea împrumuturilor în datoria publică este de neimaginat”, atrage atenția Zamfir.

Potrivit social-democratului, românii „vor suporta creșterea taxelor de la 1 ianuarie”, ca efect al împrumuturilor pe care le face Executivul. „Altă soluție la felul în care guvernează pentru a acoperi aceste găuri la buget nu există pentru ei decât mărirea TVA-ului și a accizelor pe proprietate”, spune acesta.

„România se împrumută fără număr. Am trecut undeva de 130 de miliarde, este ceva, din punctul meu de vedere nu am cuvinte și tocmai că suntem într-o discuție publică, mă stăpânesc. De ce? Pentru că nu știm să facem altceva. Adică domnul ministru Cîțu nu știe să facă altceva. Se împrumută. Sigur, și prin natura activității domniei sale dinainte de a fi ministru, cu asta s-a ocupat. Păi dacă un om toată viața este un fel de gambler, trader la bănci, adică cumpără cu bani, dă cu dobândă, deci numai cu asta. Îți trebuie viziune economică. Nu așa. Eu văd următorul lucru: se împrumută, se împrumută și iar se împrumută. Am ajuns, în zece luni de zile, de la o pondere a datoriei publice, a împrumutului în datoria publică undeva la 35%, a ajuns la 45%. 10% să crești ponderea împrumuturilor în datoria publică este de neimaginat.

Păi vă spun ce se întâmplă. Dincolo de faptul că generațiile viitoare vor plăti aceste împrumuturi, se mai întâmplă ceva. Din păcate, datorită sau din cauza acestor acțiuni necugetat, și nu neapărat necugetate cât până la urmă, zic eu, chiar cu bună știință pe care le face ministrul Cîțu, vom suporta creșterea taxelor de la 1 ianuarie pe care Guvernul Liberal le pregătește, este fără doar și poate. Este unica soluție pe care oamenii ăștia o au având în vedere acțiunile lor politice că vor mări taxele. Vor mări TVA-ul în primul rând, necunoscuta fiind „cât va fi TVA-ul? 22, 24, 25?”, dar de mărit se va mări. Altă soluție la felul în care guvernează pentru a acoperi aceste găuri la buget nu există pentru ei decât mărirea TVA-ului și a accizelor pe proprietate”, a declarat Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

PSD-istul și candidatul la alegerile parlamentare din iarnă a precizat că, în opinia sa, atât companiile cât și salariații, pensionarii, „o duc mai rău”, în ciuda „mesajelor triumfaliste ale Ministrului de Finanțe”. „Se resimte. A scăzut puterea de cumpărare”, atrage atenția Zamfir.

„Păi sunt peste 800.000 de oameni care au rămas fără locul de muncă, dar auzim mesajele triumfaliste ale Ministrului de Finanțe despre cum o duc oamenii mai bine. Ca să poți să afirmi astăzi că firmele o duc mai bine decât anul trecut, că oamenii, salariații sunt mulțumiți de măsurile care au fost luate, mie mi se pare că trăiești în altă lume. Adică eu cred că atât companiile cât și salariații, pensionarii, o duc mai rău. Se resimte. A scăzut puterea de cumpărare. Prețurile, mai ales la produsele agroalimentare, culmea, unde trebuia să scadă, au crescut. Măcar dacă ar fi mers pe proiectele care le inițiase PSD-ul, proiectele de agricultură pe care le declanșase domnul ministru Daia la momentul acela, dacă am fi încurajat producția internă de produse agroalimentare, astăzi eram în cu totul altă situație. Ori ce constatăm, că produsele agroalimentare au crescut cu peste 30%, legumele și fructele care sunt produsele cele mai consumate de români. Ori de ce vă spuneam că politica română e greșită? Și nu trebuie să fii doctor în economie să vezi lucrul ăsta. Tu încurajezi numai producția, pe unde o încurajezi, dar nu încurajezi și cererea? Adică sigur, noi poate vom produce în România lucruri, dar cine le va cumpăra? Că nu avem cine să le cumpere scăzând puterea de cumpărare a oamenilor. Ori o politică economică sănătoasă trebuie să încurajeze pe de o parte oferta și pe de altă parte, cererea, adică să aibă oamenii venituri mai mari ca să poată cumpăra. Știți că s-a tot folosit vorba aia: <<Noi am avut o creștere pe consum>>. Păi pe consum, cum altfel să ai o creștere economică decât consumând mai mult. Consumând mai mult îi obligi pe cei care produc mai mult să producă mai mult ca să se consume. Adică aici nu cred că este vreo chestie de vreun doctorat anume, dar ceea ce trebuie cu adevărat să încurajăm noi este producția în România, fabricat în România, produs în România. Asta este șansa noastră de salvare, să consumăm noi românii cât mai multe produse făcute în România.

Din păcate, sunt perfect de acord cu dumneavoastră. Deci cum vă spuneam, dacă nu schimbăm filosofia asta economică să încurajăm producătorii români, că e capital străin, că e capital românesc, nu mă interesează, dar să producă în România, iar noi, cetățenii români să fim conștienți că așa ne salvăm noi țara, consumând produse românești. Să știți că așa au făcut mai multe țări din Uniunea Europeană când au trecut prin perioade de genul ăsta și au reușit, ori noi să ne mai gândim acum că piața liberă nu știu ce va regla. Eu, în mandatul trecut am fost reprezentant al Parlamentului României la OECD. La OECD acolo, oamenii ăștia au tras o concluzie foarte importantă și anume: acum, piețele lăsate libere nu mai pot regla dezechilibrele și sugestia celor de la OECD către statele lumii să-și întărească statul. Să nu lase mecanismele de piață, că ele nu mai pot regla decalajele astea uriașe. Din contră, s-a demonstrat, după criza din 2008-2010 că piețele lăsate libere accentuează decalajele astea pentru că s-au creat monopoluri, oligopoluri, nu mai există o piață liberă fix, există o piață liberă în România la telefonia mobilă sau o piață liberă la energie sau o piață liberă la produsele agroalimentare românești. Nu. Sunt și cu putere economică care impun regulile pieței”, a conchis acesta.

Amintim că Ministerul Finanţelor a împrumutat, marţi, de la bănci, 1,64 miliarde euro, printr-o emisiune de obligaţiuni de 700 milioane euro, scadentă în 2022, la o dobândă de 0,39% pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *