Skip to content
Politică

Românii, printre cei mai afectați de BREXIT

bbc.com

România, Cehia, Polonia şi Ungaria ar putea fi afectate semnificativ de Brexit, având în vedere că schimbările la nivelul principalelor lanţuri de aprovizionare şi scăderea sumelor de bani trimise de expaţi se adaugă potenţialei reduceri de 20% a fondurilor europene alocate acestor ţări, se arată într-un raport ING publicat săptămâna aceasta.

România ar putea fi mult mai expusă în urma declinului remitenţelor decât Polonia, deoarece prezenţa forţei de muncă poloneze în Marea Britanie este mai matură”, se arată în raportul ING, citat de Agerpres.

Cele mai mari sume de bani trimise anual de cei care muncesc pe pământ britanic ajung în Polonia (un miliard de euro), România (0,3 miliarde de euro), Ungaria (0,15 miliarde de euro), Cehia (0,14 miliarde de euro) şi Bulgaria (0,07 miliarde de euro). Dar există şi nuanţe la aceste statistici. Mulţi muncitori polonezi au venit în Regatul Unit acum mai bine de zece ani, ceea ce înseamnă că nu vor trebui să plece după Brexit.

Cea mai mare ameninţare este reprezentată de ceea ce va însemna Brexitul pentru bugetul UE pentru perioada 2021-2027, discuţiile în jurul acestui subiect fiind în plină desfăşurare, apreciază ING. În prezent, contribuţia Marii Britanii la bugetul UE este de aproximativ 6%, iar plecarea va duce de asemenea şi la scăderea nivelului mediu al PIB-ului per capita în UE. Asta înseamnă că nivelul PIB-ului per capita în Cehia, Polonia şi Ungaria nu va mai fi sub medie, iar fondurile europene pe care le primesc vor fi cel mai probabil reduse.

Şi statele din Europa Occidentală, cum ar fi Olanda şi Irlanda, ar putea fi semnificativ afectate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, din cauza legăturilor comerciale extinse, apreciază ING.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat, joi, organizarea unui summit extraordinar duminică, pe 25 noiembrie, în vederea semnării proiectului acordului încheiat miercuri seara cu Regatul Unit, privind separarea acestuia de Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *