Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Românii să treacă la IRCC cu încredere 100%. Nu va ajunge și nu va depăși niciodată ROBOR”. Principalul motiv pentru care au crescut dobânzile la credite

romaniatv.net

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Daniel Zamfir a declarat că românii care au probleme cu plata ratelor „să treacă cu încredere 100%” la IRCC pentru că IRCC nu va ajunge și nu va depăși ROBOR niciodată. „ROBOR-ul este manipulat, nu are nicio legătură cu realitatea”, atrage atenția senatorul PSD.

Potrivit acestuia, diferența dintre ROBOR și IRCC este că „în cazul IRCC te raportezi la tranzacții, exact ce se întâmplă pe piață, iar la ROBOR este un aranjament între bănci, acestea vorbesc între ele să își pună niște cotații și se face o medie”.

„Diferența între ROBOR și IRCC e una fundamentală. Eu am solicitat să se introducă acest mecanism, IRCC, tocmai pentru că am constatat că ROBOR-ul este manipulat, nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR-ul era o medie a dobânzilor care se crea în funcție de niște cotații. Adică, băncile spuneau: <<Eu vreau să îmi iau pe banii pe care îi scot în piață 5%, 7%>>, dar constatăm că nu cumpără nimeni la prețurile acelea. Diferența dintre ROBOR și IRCC este că, în cazul IRCC, te raportezi la tranzacții, exact ce se întâmplă pe piață, iar la ROBOR este un aranjament între bănci în care acestea vorbesc între ele să își pună niște cotații și se face o medie. Nu este în regulă această chestiune.

Sigur că va crește și IRCC, dar niciodată nu va ajunge și nu va depăși ROBOR(…) Uitați-vă la evoluția ROBOR față de IRCC. Cel din urmă nu are cum să fie peste, dintr-o chestiune logică, de piață. Nu poate să fie cotația mai mică decât tranzacția. Tranzacția îți reflectă realitatea. Românii să treacă cu încredere 100% la IRCC. Sigur, e mare și IRCC, sunt mari și dobânzile, dar de ce suntem în situația aceasta? Pentru că suntem într-un puternic proces inflaționist, dar ăla de unde vine? 80% din nivelul inflației se datorează creșterii prețurilor la energie”, a declarat senatorul Daniel Zamfir, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice din Senatul României.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 7,91%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

ROBOR este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă. O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate. IRCC a devenit obligatoriu după mai 2019, context în care, creditele noi nu se mai pot întoarce la ROBOR ca referinţă pentru dobândă, iar dobânzile fixe nu mai sunt atât de utile acum, deoarece dobânzile sunt în creştere, iar cele fixe practicate de bănci la creditele pentru locuinţă sunt deja în jur de 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *