Skip to content
Societate

Românii se vor suverani, se opun globalismului, dar vor să rămână în UE. Sociolog: Oamenii au nevoie de politicieni care să bată cu pumnul în masă la Bruxelles

Inquam Photos / Octav Ganea

Un sondaj realizat recent de Avangarde arată că suveranismul este preferat de 61% dintre români și doar 16% susțin globalismul, însă 70% dintre cetățeni își doresc ca țara noastră să rămână în Uniunea Europeană. Suveranismul cucerește România și acest lucru poate schimba contextul politic, așa cum am văzut în Italia.

Totodată, același sondaje arată că doar 15% dintre români mai au încredere în spitale, însă se menține un nivel de încredere foarte mare în serviciul de urgență cu SMURD, Pompieri și Ambulanță. Numeroasele probleme de funcționare din spitale și pandemia din ultimii 2 ani au afectat serios încrederea cetățenilor în unitățile medicale care ar trebui să le salveze viețile.

Vladimir Ionaș, sociolog la Avangarde, a explicat rezultatul acestui sondaj, într-un interviu pentru PS News, precizând că românii își doresc politicieni „care să bată cu pumnul în masă atunci când interesul țării o cere” și suveranismul din România nu este despre ieșirea din UE, ci despre o poziționare mai clară în Uniune. Partidele care vor alege să transmită mesaje suveraniste la următoarele alegeri ar putea să aibă de câștigat, așa cum s-a întâmplat cu Frații Italiei, la alegerile parlamentare din Italia, unde Giorgia Meloni s-a afirmat ca cel mai important politician italian al momentului, după mai multe mesaje suveraniste și critice la adresa Uniunii Europene.

PS News: 70% dintre români sunt de acord cu rămânerea în UE, dar 61% își doresc suveranism. Putem spune că 61% sunt critici cu actualul model de Uniune Europeană?

Vladimir Ionaș: Există o linie destul de importantă a electoratului care și-ar dori să vadă niște mesaje și niște poziționări mai clare în favoarea României din partea clasei politice. Depinde și cum fiecare cetățean înțelege suveranitatea.

Nu cred că vorbim de un naționalism care ar putea duce către o ieșirea din UE. Avem procente foarte mari pro-UE. În alte luni când am măsura percepția vizavi de ce a avut România de câștigat după aderarea la UE, o să vedem de asemenea că avem procente foarte mari ale celor care consideră că am avut mult mai mult de câștigat decât de pierdut odată cu intrarea în Uniunea Europeană.

Cred că așteptarea referitoare la suveranism se referă mai degrabă la nevoia de a avea oameni politici care să știe să reprezinte România și să bată cu pumnul în masă atunci când interesul țării o cere. Nici în Franța nu există un procent majoritar care să-și dorească ieșirea din UE. Își doresc o poziție mai de forță a țării în interiorul Uniunii.

PS News: Partidele care vor miza pe suveranism vor avea de câștigat la viitoarele alegeri?

Vladimir Ionaș: Vor avea de câștigat dacă vor ști să transmită mesajele care trebuie. Vedem că nu e neapărat nevoie de mesaje populiste sau mesaje dure, ci mesaje care să conțină un interes pentru cea mai mare parte din acești 61%. Oricare dintre partide ar putea fi unul dintre beneficiari, depinde cum vor comunica.

Deja se știe de aproape un an, în toate sondajele care au studiat acest lucru, că există un procent uriaș care ar vrea niște mesaje, dar transmise într-un mod constructiv. Din păcate, nu am avut până acum astfel de mesaje în România.

„Groaza” de spitalele românești

Totodată, sociologul Vladimir Ionaș a mai explicat că spitalele nu se bucurau de un nivel mare de încredere nici înainte de pandemie.

PS News: Este pandemia factorul care a determinat o încredere atât de mică în spitale?

Vladimir Ionaș: Nu cred că doar pandemia. Opinia față de spitale oricum este una negativă pentru majoritatea cetățenilor. Probabil acesta a fost și unul dintre motivele pentru care la începutul pandemiei oamenii au preferat să respecte fără să comenteze toate deciziile referitoare la restricții, tocmai pentru că le era groază de posibilitatea de a ajunge la spital. Dar pandemia și tot ce s-a întâmplat pe perioada aceasta de doi ani, nu a făcut decât să crească procentul celor care au o părere proastă despre spitale.

Ambulanța este văzut mai favorabil decât spitalele, pentru că ambulanța vine și te salvează când ai o problemă. La spital când ajungi nu ai așteptări foarte mari. Ambulanța, la fel ca și SMURD-ul, sunt văzute pozitiv. Au mai multă încredere în serviciul de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *