Invitat în studioul Puterea Știrilor, analistul de politică externă Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, a comentat ultimul „Barometru de Securitate a României”, realizat de LARICS, care relevă o încredere tot mai scăzută a românilor în principalele instituții ale statului. Analistul a remarcat o scădere importantă la acest capitol, de la 54,9% „foarte multă încredere” la doar 23,6% în privința Armatei, și asta într-o perioadă tensionată, cu război la graniță. Potrivit lui Dungaciu, încrederea în Armată este mai mare pe timp de pace datorită „funcției simbolice” a acestei instituții, însă această încredere scade pe timp de război, pentru că „atunci te uiți la Armată prin valoarea ei militară efectivă”.
„Foarte interesant ce se întâmplă, apropo de acest război (din Ucraina – n.r.). Armata a scăzut ca încredere în timpul războiului. Explicația este foarte simplă: Armata, Biserica și Academia Română au un alt tip de simbolistică. Oamenii au încredere în aceste instituții pentru că ele reprezintă ceva ce nu mai găsesc la alte instituții, cum ar fi: tradiția, istoria, valori naționale, identitate pe care nu le găsesc în altă parte. Deci, este vorba de valoarea simbolică al acest instituții.
Când începe războiul te uiți la Armată prin valoarea ei militară efectivă. Când te uiți ce poate face, vezi că Armata Română nu este la standardele cele mai înalte. Atunci, aparentul paradox așa se explica, în timpul războiului încrederea în armată scade pentru că nu te mai uiți, în primul rând, prin funcția simbolică.
Faptul că alte instituții ale mondenității nu reușesc ca, simbolic, să-și apropie aceste semnificații și oamenii n-au încredere în ele e o problemă a acestor instituții, o problemă pe care ele trebuie să o rezolve. Nu trebuie să certăm Armata, Biserica, Academia că ele reprezintă mai mult în încrederea publică decât alte instituții. Aceste instituții, Parlamentul, Guvernul, Președintele au o carență de comunicare, de mesaj etc”, a declarat Dan Dungaciu la „Puterea Știrilor”.
Potrivit „Barometrului de Securitate a României” realizat de LARICS, în 2022, românii au cea mai multă încredere în Biserică (31,5 %), Armată (23,6%), Academia Română (19,5&), NATO (16,4%), SRI (14,2%), MAE (12,7%), UE (10,6%), Președinte (5,4%), Guvern (4,2%), Parlament (3,3%).
Comparativ, în 2021, Biserica avea 47,11% capital de încredere, Armata – 54,89%, Academia Română – 34,23%, NATO – 29,34%, SRI – 34,93%, MAE – 34,33%, UE – 21,06%, Președintele – 5,58%, Guvernul – 3,19%, iar Parlamentul – 4,39%.
Autor: Ionuț-Valentin Bouroș, an II, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA