Skip to content
Economie

Românii şi-au reprogramat vacanţele în Grecia, însă cererea a scăzut cu 98%

businessinsider.com

Cererea de pachete de vacanţă a scăzut pe fondul pandemiei cu 98%, ca urmare a restricţiilor de călătorie impuse de guverne, dar şi din cauză că turiştilor le-a fost teamă să mai călătorească, a declarat Antonio Niţu, directorul general al Aerotravel. Acesta spune că a vândut totuşi în ultimele săptămâni croaziere cu plecare la sfârşitul acestui an şi în 2021, iar sejururile în Grecia, de exemplu, pentru plecările din mai şi iunie, au fost reprogramate. Reprezentantul agenţiei de turism precizează că în perioada următoare, turismul intern va prezenta un interes crescut, iar cererea pentru călătorii şi vacante există, deşi este scăzută, mai ales pentru Europa.

Antonio Niţu estimează ca până la finalul anului să ajungă la 35% din vânzările anului anterior, iar volume comparabile cu cele realizate în 2019, abia din anul 2023. Compania a fost nevoită să trimită în această perioadă o parte din angajaţi în şomaj tehnic.

„Spre deosebire de criza de acum mai bine de un deceniu, cea provocată de pandemie este brutală, din cauza impactului rapid: cererile au scăzut abrupt de la o zi la alta. Chiar dacă ne-am pregătit constant pentru situaţii neobişnuite, inclusiv pentru o contractare severă a pieţei, nimeni nu proiectase un scenariu radical, în care piaţa dispare în câteva zile”, a declarat într-un interviu pentru News.ro, Antonio Niţu.

„Cererea a scăzut cu 98% din cauze administrative (restricţiile de călătorie impuse de guvernele naţionale), dar şi emoţionale (teama de pericol şi de necunoscut). Dar întrebările care ne dau de gândit sunt care va fi nivelul cererilor în a doua parte a anului şi ce oportunităţi vom putea fructifica? Este o perioadă foarte dificilă nu doar pentru agenţiile de turism din România, ci şi pentru turismul din întreaga lume. De remarcat, totuşi, că părţi ale Statelor Unite, precum şi ţări din Uniunea Europeană permit redeschiderea treptată a afacerilor, fapt care ne dă speranţe că şi cererea pentru călătorii şi vacanţe îşi va reveni”, a adăugat el. „Totuşi, chiar dacă domeniul croazierelor este unul dintre cele mai afectate (poate chiar mai mult decât aviaţia comercială de pasageri), am vândut în ultimele săptămâni croaziere cu plecare la sfârşitul acestui an şi în 2021. La fel s-a întâmplat şi în cazul pachetelor pe care le oferim în Grecia prin turoperatorul nostru, AeroVacanţe: am reprogramat toate călătoriile rezervate pentru plecările din mai şi iunie, înregistrând şi cereri noi, ce-i drept puţine, mai ales pentru lunile august şi septembrie. Cu siguranţă, atunci când ţările europene vor renunţa la carantinarea pasagerilor, cererea va creşte”, a declarat Antonio Niţu.

În perioada următoare, turismul intern va prezenta un interes crescut, imediat ce autorităţile vor prezenta un set clar de proceduri şi norme pentru călătorii şi vacanţe, consideră el.

„Acelaşi lucru este valabil şi pentru destinaţiile externe apropiate de noi, precum Grecia, Turcia şi Bulgaria„, mai spune el.

1 comentariu la “Românii şi-au reprogramat vacanţele în Grecia, însă cererea a scăzut cu 98%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *