Skip to content
Politică

Românii solicită prelungirea orei de vot în diaspora

Românii din diaspora așteaptă la cozi infinite să voteze. Atât la primul tur de scrutin cât și acum, românii au solicitat prelungirea programului de vot din secțiile din diaspora, făcându-se în acest sens numeroase petiții.

Alianța Creștin-Liberală a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot din secțiile din diaspora, astfel încât românii aflați în străinătate să își poată exercita dreptul constituțional la vot.

„Formulăm această solicitare întrucât cetățenii români care în ziua votului se află în străinătate și-au exprimat în mod expres dorința de a vota prin prezentarea la secțiile de votare organizate în diaspora, însă aceștia nu au putut în primul tur de scrutin să-și exercite în condiții normale acest drept constituțional”, se menționează în solicitarea adresată BEC, semnată de Vasile Blaga.

Totodată, europarlamentarul Monica Macovei a cerut din nou prelungirea orarului de votare din diaspora. Europarlamentarul a transmis o nouă adresă către Biroul Electoral pentru secțiile de vot din diaspora prin care solicita prelungirea orarului secțiilor de votare unde, la ora 21.00, există în continuare oameni la coadă care așteaptă să-și exercite dreptul constituțional la vot. De asemenea, cu puțin timp în urmă, Monica Macovei a solicitat Guvernului să adopte o ordonanță de urgență, pentru a elimina posibilitatea ca birourile electorale să refuze prelungirea programului de votare.

„Către: Biroul Electoral pentru secţiile de votare din străinătate

Domnului Judecător Iulian Panait

SOLICITARE PRIVIND PRELUNGIREA ORARULUI SECȚIILOR DE VOTARE

În urma sesizărilor pe care le-am primit din partea alegătorilor cetățeni români din diferite orașe din străinătate, care stau la cozi imense la secțiile de votare pentru a-și exercita un drept fundamental, vă solicitsă prelungiți orarul tuturor secțiilor de vot din străinătate, pentru situația în care la ora 21.00 mai sunt oameni care nu au votat.

Ținând cont că, din informațiile primite, sunt cetățeni români care stau deja la coadă de peste 7-8 ore și nu au putut încă să voteze, este de așteptat ca la ora 21.00 în fața locurilor unde sunt amenajate secții de votare să rămână mii de oameni la coadă.

Cetățenii români aflați la coadă la secțiile de votare din străinătate nu au nicio vină pentru că procesul electoral a fost prost organizat, iar acest lucru nu trebuie să le anuleze un drept fundamental”, a scris Monica Macovei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *