Skip to content
Politică

Românii, speriați de terorism. Care au fost principalele probleme ale UE între 2014 și 2019

În ultimii 5 ani, Uniunea Europeană s-a confruntat cu multe probleme grave, iar unele n-au fost rezolvate nici până astăzi. Totuși, dintre toate, România a fost cel mai mult speriată de amenințarea terorismului, în condițiile în care pe teritoriul țării noastre n-a existat niciodată vreun atent.Organizațiile teroriste n-au lovit niciodată România.

2018

Peste 30% dintre români considerau că principala problemă a Uniuniii Europene o reprezintă terorismul. Iar alături de români, se mai aflau portughezii cu 38%, spaniolii cu 30%, Croația cu 37%, Lituania cu 48% și Irlanda cu 40%. Dintre acestea, doar Spania a fost cea care s-a confruntat cu un atentat terorist în ultimii 5 ani.

Celelalte state UE s-au concentrat pe problema migrației, unde discursul politicienilor a fost îndreptat în acest sens.

(Sursa: politico.eu, Comisia Europeană, Eurobarometru)

2017

Anul 2017 a fost marcat de mai multe atentate teroriste pe teritoriul statelor membre UE. O furgonetă a lovit mai multe persoane în Barcelona. Pe Manchester Arena un bărbat a detonat un dispozitiv explozibil improvizat. În Londra au fost două atacuri cu mașini care au lovit mai multe persoane, fiind loviți inclusiv cetățeni români. Tentative de atacuri au mai existat și în alte orașe europene precum Roma, Bruxelles, Vienna, Paris, doar că forțele de ordine au reușit să-i prindă sau nu au existat victime.

Astfel, aproape toate statele europene considerau terorismul principala problemă a Uniunii Europene. În schimb, dintre cele 28 de state membre, Germania, Olanda, Ungaria, Austria, Suedia și Estonia considerau că principala problemă a UE ar fi de fapt migrația. Peste 40% dintre germani și suedezi aveau această părere și peste 60% dintre maghiari.

În România, 46% dintre cetățeni erau speriați de amenințarea teroristă, deși nicio celulă teroristă nu lansase amenințări la adresa țării noastre.

2016

Un alt an marcat de terorism, dar și de valurile de imigranți sosiți din Africa. Cea mai afectată a fost Franța, cu atentatul de la Nisa când francezii au fost atacați chiar de Ziua Națională a Franței, înregistrându-se 85 de morți. Un altul asemănător a avut loc la târgul de Crăciun din Berlin, unde un camion a intrat în cetățeni.

Harta riscurilor nu s-a schimbat drastic, în ciuda numeroaselor atentate dejucate de forțele de ordine în țări precum Germania, Franța, Belgia. Situația bărcilor pline de migranți sosiți la porțile Uniunii reprezenta cea mai mare problemă europeană. Germania, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Italia, Suedia, Ungaria, Polonia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Austria, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda considerau că migrația este cea mai mare problemă a UE.

48% dintre români considerau că cea mai mare problemă a Uniunii ar fi terorismul, urmați de croați, spanioli, portughezi, francezi și irlandezi.

2015

România este singurul stat din UE care consideră că terorismul ar fi o problemă pentru spațiul european. Amenințarea teroristă le dădea bătăi de cap românilor, în timp ce Europa avea alte probleme.

Cele mai multe țări considerau că principala problemă ar fi migrația, într-o perioadă în care zilnic veneau bărci cu refugiați. Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Ungaria ș.a. se ocupau de migrație. Spania și Grecia se luptau cu problemele economice, iar grecii inclusiv cereau ieșirea din UE, fiind aproape de faliment. De asemenea, Irlanda avea probleme economice, confruntându-se cu o rată mare a șomajului și cu lipsa locurilor de muncă.

În ciuda numeroaselor probleme economice din UE, românii își făceau griji pentru terorism.

2014

Anul alegerile europarlamentare și anul în care Europa se scufunda în criza economică. Toate statele membre UE s-au concentrat pe problemele economice sau pe modul în care țările membre cheltuie banii europeni.

Este singurul an în care românii au considerat că situația economică reprezintă principala problemă a Uniunii, 26% dintre cetățeni având această opinie. De asemenea, toate statele UE considerau principala problemă cea economică, legată de lipsa locurilor de muncă, lipsa banilor, datoriile uriașe, inflație. La nivelul Uniunii Europene, migrația era abia pe locul 4 în topul problemelor, iar la terorism n-avea nimeni timp să se gândească.

*

Privind la perioada 2014-2019, reiese că România a rămas blocată de această amenințare a terorismului și a ignorat problemele Uniunii. Acest lucru se poate datora și faptului că cetățenii români n-au fost bine informați în legătură cu situația Uniunii Europene și că România nu participă suficient la proiectul european.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *