Skip to content
Puterea Știrilor Video

Românii sunt atât de speriați încât orice știre poate să destabilizeze societatea, spune Ana Cătăuță (PSD): „Așa suntem de vulnerabili!”

Facebook/Ana Catauta

Invitată în studioul Puterea Știrilor, deputata PSD Ana Cătăuță spune că autoritățile au reacționat „relativ târziu” miercuri seara, după ce în mediul online a apărut informația că prețul combustibilului va depăși 10 lei după miezul nopții. „Și încrederea pe care românii o au în autorități, din păcate, a scăzut foarte mult”, este de părere deputata PSD.

Totodată, Cătăuță susține că românii „ sunt atât de seriați încât orice știre poate să destabilizeze societatea”. Asta ne arată cât suntem de vulnerabili în acest moment ca societate, spune aceasta.

„S-a reacționat relativ târziu aseară și încrederea pe care românii o au în autorități, din păcate, a scăzut foarte mult. Cred că modul în care ar fi trebuit să fie gestionată pandemia în primii doi ani și nu a fost, a scăzut foarte mult încrederea românilor în autorități. Dacă mai țineți minte acele măsuri care se luau peste noapte, fără să fie explicate. Totul a contribuit masiv la modul în care românii privesc astăzi autoritățile. Cred că ne-a arătat și cât de vulnerabili suntem noi ca societate. Dacă o știre apărută pe un grup de Facebook poate să conducă la o asemenea agitație, înseamnă că funcționează toate acțiunile care au avut loc în România – ca și în alte țări europene – de destabilizare a încrederii cetățeanului în autoritatea publică, de manipulare a opiniei publice. Trebuie să fim mult mai atenți.

Pe lângă situația tensionată de care ne temem cu toții există și atacurile cibernetice, atacurile de dezinformare și cred că astăzi nu ne mai permitem să fim timizi și trebuie să spunem lucrurilor pe nume: Da, există actori statali și non-statali din România și din afara UE care folosesc propaganda și știrile false ca pe un mod de a manipula populația(…). Nici noi și nici partenerii noștri din UE până acum nu am reacționat cum se cuvine la astfel de lucruri. Răspunsurile au fost sensibile și fragile, dar nu am tratat această problemă ca pe o problemă importantă. Ce s-a întâmplat ieri – pe lângă faptul că sunt convinsă că a fost și o formă de speculă și sper ca instituțiile statului să o demonstreze – pe mine mă îngrijorează faptul că românii, totuși, sunt atât de speriați încât orice știre de genul poate să destabilizeze societatea. Asta ne arată cât suntem de vulnerabili în acest moment ca societatea”, a declarat Ana Cătăuță, la Puterea Știrilor.

Cozi imense s-au format pe tot cuprinsul țării, miercuri seară, la benzinării după ce pe rețelele de socializare a circulat zvonul că după miezul nopții, benzina și motorina vor trece de pragul de 10 lei. Panicați, oamenii nu au mai stat să primească vreo confirmare din partea autorităților și au dat năvală la pompe. Unii s-au înarmat și cu butoaie imense pentru a-și face provizii de combustibil. Autorul acestei dezinformări rămâne necunoscut, însă reacția populației dezvăluie cât de vulnerabili suntem în fața dezinformării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *