Românii sunt „mai capitaliști” decât inventatorii capitalismului

steag
Sursă foto: Wikipedia / România

„Singura responsabilitate a corporaţiilor consistă în obţinerea profitabilităţii cu condiţia respectării regulilor”, susținea Milton Friedman, unul dintre marii economiști ai lumii, adept al capitalismului și libertății sociale și economice. Iar românii, mai ales tinerii cu educație universitară, au, în majoritate, aceeași concepție asupra economiei, fapt relativ paradoxal într-o lume în care concepte precum protecția mediului înainte de orice sau implicare socială și egalitate de șanse înainte de profit aproape că sunt impuse ca unic standard.

România rămâne una dintre oazele de capitalism autentic într-o lume dominată din ce în ce mai autoritar de principiile postcapitalismului: responsabilitate socială și protecția mediului înainte de satisfacția clientului și profit. În fapt, relevă o cercetare realizată de Institutul de Studii Financiare (ISF), românii și mai ales cei tineri și cu studii universitare sunt adepți ai principiului „profitul înainte de toate”, atunci când vine vorba de a alege companiile în care să investească. Pare paradoxal, în condițiile în care principiile ESG (Enviromental, Social, Governance) domină universitățile din mai toată lumea dezvoltată și încep să fie impuse în toate domeniile economice și financiare, de la industrie la bănci.

Dacă privim mai atent, însă, apetența românilor și în general a celor din fostul lagăr comunist pentru capitalismul clasic, în detrimentul postacapitalismului dominat de reguli și restricții, vine inclusiv din faptul că au experimentat doar 30 de ani sistemul economic liber (față de țările dezvoltate unde capitalismul domină de peste 150 de ani).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: