Skip to content
Societate

Românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor decât de război. Câți au crezut că prețul carburanților va exploda peste noapte

Inquam Photos / George Călin

Un sondaj realizat de IRES în perioada 11- 17 martie 2022 arată că, dacă în anul 2021 principalele îngrijorări ale românilor erau legate de bunăstare și de starea de sănătate, odată cu începerea războiului în imediata proximitate a țării noastre și mediatizarea intensă a evenimentelor din Ucraina, îngrijorările legate de starea de sănătate au cedat locul fricii față de război.

Dar pentru că războiul este unul potențial, la acest moment, pentru România, iar creșterea prețurilor accentuată de la începutul acestui an este e una reală, prețurile rămân cea dintâi grijă a românilor și este într-o continuă creștere.

PROPAGAREA INFORMAȚIILOR CARE GENEREAZĂ COMPORTAMENT DE MASĂ

Pe parcursul lunii martie, în spațiul public, cu precădere pe rețelele sociale, au apărut mesaje asociate evenimentelor din Ucraina care au generat panică; mesajele s-au referit la posibila creștere a prețului carburanților, la nevoia de pastile de iod în cazul unui accident nuclear, dar și la nevoia de pașapoarte în eventualitatea unui război în România.

Aceste informații au determinat comportamente de masă prin imitație și contagiune, fotografiile și informațiile cu cozile la stațiile de carburanți, la farmacii ori la birourile pentru pașapoarte, difuzate, în principal, pe rețelele sociale și preluate apoi de către media mainstream, au reprezentat o cutie de rezonanță pentru ceilalți și au amplificat incertitudinea și panica românilor, în pofida mesajelor autorităților.

O imagine cu un preț considerabil crescut al carburanților postată pe o rețea socială a fost suficientă pentru a declanșa un comportament imediat, astfel că, prin contagiune și imitație, cozile la stațiile de carburanți au devenit într-o singură după amiază (în data de 9 martie), un comportament de masă.

Datele IRES arată că propagarea mesajelor a fost una extrem de ridicată, peste 8 din 10 români spun că au auzit informațiile legate de posibila creștere a prețului carburanților, iar mai mult de jumătate dintre aceștia spun că au dat crezare acestor informații. Totuși, doar 13% dintre participanții la sondaj cred că românii care au format cozi la stațiile de carburanți pentru a alimenta înainte de presupusa creștere a prețurilor au procedat bine.

Peste 3 din 10 respondenți (36%) cred că cei care au decis să își facă pașapoarte sau să își reînnoiască documentele de călătorie au procedat bine. De asemenea, peste un sfert dintre participații la sondaj cred că persoanele care au cumpărat pastile de iod din farmacie în urma informațiilor legate de un incendiu la o centrală nucleară din Ucraina.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.051 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%
Perioada realizării anchetei: 11- 17 martie 2022
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Beneficiarul sondajului: Sondajul face parte din programul de cercetări interne al IRES și este autofinanțat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *