Românii sunt mai predispuși să sprijine militar R.Moldova decât Ucraina, susține sociologul Vladimir Ionaș

ROMANIATV.NET
ROMANIATV.NET

Aproape 3 din 10 români consideră că ar trebui să sprijinim militar R.Moldova în cazul în care țara vecină ar fi atacată de Federația Rusă. Contactat de PS News, directorul Avangarde, sociologul Vladimir Ionaș este de părere că procentul este unul „uriaș”, în condițiile în care, în cazul Ucrainei, doar 5% au răspuns „da” la această întrebare. De asemenea, sociologul a remarcat că, deși mult vehiculată în ultima vreme, românii resping „într-un procent covârșitor” ideea unei candidaturi a Maiei Sandu la președinția României.

„În contextul în care în ultimele luni s-a tot discutat despre posibilitate ca doamna președinte Maia Sandu să vină să candideze în România pentru funcția de președinte, avem un procent covârșitor care se opun acestei idei. Aici e de văzut ulterior, prin discuții prin focus grupuri cu participanții, dar cred că mulți dintre ei o consideră potrivită pentru Republica Moldova și ar fi mai bine să rămână acolo. Alții care nu o plac evident că nu și-ar dori să vină să candideze”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș.

Directorul Avangarde a remarcat, de asemenea, numărul foarte mare de respondenți care ar fi de acord cu un sprijin militar pentru R.Moldova în cazul unui atac rusesc, în condițiile în care România nu are, din punct de vedere istoric și cultural, obișnuința de a participa la teatre de operațiuni, cum se întâmplă, de exemplu, cu SUA sau Marea Britanie.

„E un procent destul de mare al celor care spun că da, aproape 30%, ceea ce e un procent uriaș. În cazul Ucrainei, procentul era undeva la 5% la o astfel de întrebare. Teama față de război, față de moarte, de implicarea României într-un război direct cu Federația Rusă evident că te face să vrei să stai undeva mai în spate. Din nou, e un răspuns de conservare, un răspuns natural. Nu cred că ar trebui să aștepte cineva ca românii să zică într-o proporție uriașă da, hai să mergem la război. În plus, România nu are nici din punct de vedere istoric, cultural obișnuința aceasta a participării în teatrele de operațiuni. Nu suntem în Statele Unite sau Marea Britanie, să avem astfel de obișnunțe ca aceasta în spațiu public, în societate”, a adăugat sociologul Vladimir Ionaș pentru PS News.

Vladimir Ionaș/www.bzi.ro
Vladimir Ionaș/www.bzi.ro

Cifrele sondajului Avangarde

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui Sondaj Avangarde consideră că România nu ar trebui să se unească cu R. Moldova, 40% au o părere bună despre Maia Sandu, dar 75% nu cred că e o idee bună ca aceasta să candideze la Preşedinţie în România. În eventualitatea unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (56%), consideră că România nu ar trebui să ajute cu trupe statul vecin, dar 48% susţin sprijinul cu tehnică de luptă.

Mai mult de jumătate (57%) dintre cei chestionaţi au o percepţie neutră faţă de Republica Moldova, în timp ce 31% au o percepţie mai degrabă pozitivă, iar 9%, mai degrabă negativă.

La întrebarea ”Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, 54% au răspuns negativ, 33% au răspuns pozitiv, iar 13% nu au putut aprecia sau nu au răspuns.

În cazul unui referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre respondenţi ar vota împotriva unirii, 31% ar vota în favoarea acesteia, 13% sunt nehotărâţi, iar 6% nu au răspuns.

Procentul celor care cred că R. Moldova nu ar trebui acceptată de urgenţă în NATO este de 40%, iar al celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%, în timp ce  29% nu pot aprecia sau nu răspund.

 

 

În ceea ce priveşte admiterea de urgenţă a Republicii Moldova în UE, procentul celor care au dat un răspuns favorabil este mai mare decât al celor care au răspuns negativ, 40% la 30%.

În eventualitatea unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (56%), consideră că România nu ar trebui să ajute cu trupe statul vecin, 29% consideră că acest tip de autor trebuie acordat, iar 15% nu pot aprecia sau nu răspund. Procentele se modifică în ceea ce priveşte ajutorul cu tehnică militară, 48% dintre respondenţi fiind de acord cu această formă de sprijin, în timp ce 35% nu sunt de acord, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.

40% dintre cei chestionaţi au o părere bună sau foarte bună despre preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu (38% – bună şi 2% – foarte bună), iar 21% au o părere proastă sau foarte proastă despre ea (19% – proastă şi 2% – foarte proastă). Mai mult de o treime dintre subiecţi (36%) nu au o părere sau nu ştiu cine este.

La întrebarea ”Credeţi că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Preşedinţie în România?”, trei sferturi dintre respondenţi (76%) au răspuns negativ. Doar 5% au răspuns afirmativ.

Întrebaţi dacă populaţia Republicii Moldova este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns că ”este împărţită jumătate, jumătate”, 16% o consideră pro-Rusia, 14 % o consideră pro-Occident, 21% nu pot aprecia, iar 3% nu răspund.

Sondajul cu tema ”Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost realizat telefonic, în perioada 26 – 29 aprilie, pe 850 de subiecţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. În anumite cazuri, suma procentelor poate fi diferită cu +/- 1% faţă de 100% ca urmare rotunjirii valorilor. Au fost realizate ponderări ale datelor pe criterii precum: nivel de educaţie şi gen. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%. Sondajul este autofinanţat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: