Skip to content
Politică

Românii vor purta mască și pe plajă, în mini-vacanța de 1 Mai. Când am putea renunța la această măsură

Inquam Photos / Octav Ganea

Românii vor purta mască și pe plajă, în mini-vacanța de 1 mai, au precizat surse guvernamentale. Executivul condus de Florin Cîțu ia în calcul să scoată obligativitatea purtării măștii pe fază și pe faleză,  începând cu 1 iunie.

Premierul Florin Cîțu a declarat recent, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că de la 1 iunie se poate discuta „despre revenirea la normalitate”, urmând să fie constituit un comitet interministerial pentru stabilirea măsurilor care ar putea fi luate de la acea dată.

Premierul a declarat, de asemenea, că până la finalul lunii iulie poate fi atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate. Acesta a mai precizat că la pașaportul COVID, sau certificatul verde, nu se va aplica în România pentru deschiderea economiei și a turismului.

„Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate. Comitetul va fi în coordonarea premierului. Fiecare ministru va discuta cu cei din domeniul său și va veni cu soluții. 

Campania de vaccinare, știți foarte bine, mă uit, iau în calcul lunile aprilie și luna mai, în aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate și în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinați.

5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populație care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitatea.

Este nevoie și am spus-o și la întâlnirea cu cultele, este nevoie de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Așa cum arată lucrurile astăzi, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lunii iulie. Dar toată lumea trebuie să meargă să se vaccineze. Am făcut tot ce este posibil. Vorbeam de finalul lunii septembrie, acum putem avea 10 milioane de români vaccinați la finalul lunii iulie”, a precizat Florin Cîțu.

Nu de aceeași părere este și Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PNL și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, nu exclude varianta unui val 4 al pandemiei, susținând că nu este la fel de optimist precum premierul Cîțu în ceea ce privește relaxarea restricțiilor de la 1 iunie.

„La începutul anului trecut spuneam că o pandemie ține undeva la un an, chiar doi, și are 3-4 valuri. Trebuie să ne așteptăm să existe aceste valuri, dar depinde de noi cum va fi fiecare val în parte. Din experiențe anterioare, organizațiile științifice spuneau că al doilea val tot timpul va fi mai periculos decât primul. Depinde de cum l-ai gestionat pe primul. Al treilea val a venit pe un fond de relaxare. Efortul este și mai mare după o perioadă de relaxare, în condițiile în care a fost un an greu de expunere, de teamă. Să ne amintim că la începutul pandemiei în martie aveam și acea spaimă în personalul medical.

Am avut zone și focare destul de importante, Suceava, Neamț, Focșani, Brașov, care trebuiau gestionate și care au fost niște exemple pentru celelalte unități medicale și pentru celelalte unități care au trebuit să înțeleagă că trecem printr-o perioadă grea. Cred că perioada de relaxare de la sărbătorile de iarnă, atât în populație, cât și în cei care mai gestionau respectarea unor reguli a lăsat ca populația să înțeleagă că suntem destul de bine, iar valul a lovit destul de agresiv. S-a mărit și ziua, mobilitatea a crescut și dacă ne uită, tot ceea ce înseamnă țară europeană a reacționat la fel”, spune liberalul.

DETALII AICI: Nelu Tătaru se așteaptă la un val 4 al pandemiei și nu vede cu ochi buni relaxarea anunțată pentru 1 iunie: Eu sunt cel care merge cu pași mai mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *