Skip to content
Politică

Românii vor putea amâna plata ratelor cu 9 luni, a decis Guvernul. Ministrul Finanțelor avertizează: Nu e o soluție, vor plăti mai mult!

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre măsura privind amânarea creditelor, adoptată de Executiv, că românii se vor duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni, cu 25%. El a ţinut să precizeze că nu este o măsură pe care să o faci dacă poţi să îţi plăteşti ratele şi că cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteşti ratele şi dacă se poate să treci la o dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte.

”Evident că trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor numai că, la final, vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi, evident, dobânda acumulată”, a precizat Câciu.

El a mai menţionat că o altă facilitate care există este pentru cei care sunt beneficiarii programului Prima Casă şi Noua Casă, unde dobânda nu se capitalizează.

”Oricare dintre cetăţeni care într-adevăr are o problemă, nu este o măsură pe care să o faci dacă poţi să îţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteşti ratele şi dacă se poate să treci la o dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta”, a arătat el.

Ministrul a mai arătat că ”nu trebuie să ai o cerere de refinanţare în curs, sau o restructurare de credit în ultima perioadă, ca să poţi beneficia de această măsură”.

”Dobânzile vor mai crește!”

Amânarea cu 9 luni a plății ratelor nu este o măsură pe care să o faci dacă poți să-ți plătești ratele, deoarece la final trebuie plătite ratele și dobânda acumultată, o facilitate fiind doar la beneficiarii programului Prima Casă și Noua Casă la care dobânda nu se capitalizează, a atenționat ministrul de Finanțe.

„Cel mai bine este să-ți plătești ratele dacă poți și, dacă se poate, să găsești o trecere la dobândă fixă pentru perioada următoare, pentru că dobânzile vor mai crește, nu mă ascund să spun lucrul ăsta.”, a declarat miercuri Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, la finalul ședinței de Guvern.

Acesta a anunțat că Guvernul a adoptat miercuri normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței 90/2022 privind amânarea ratelor, iar după publicarea acestora în Monitorul Oficial persoanele fizice și juridice vor putea opta pentru această soluție dacă au probleme.

Ministrul de Finanțe a atenționat și luna trecută că amânarea ratelor înseamnă că la final vei plăti mai mult, sfătuind ca soluția să fie aleasă doar de cei care chiar nu pot să-și mai plătească ratele în această perioadă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *