Skip to content
Politică

Românul din spatele unui site-fantomă, implicat în dezinformarea pro-Trump

cliparts.co

Citiți, în cele ce urmează, în ce fel omul din spatele unui site-fantomă de știri din România a fost implicat în dezinformarea pro-Donald Trump din SUA.

Publicația americană inc.com a dezvăluit într-un articol apărut luni, 21 noiembrie, că românul Ovidiu Drobotă (23 de ani) este în spatele unuia dintre site-urile care au publicat știri false în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA, favorizându-l pe candidatul republican Donald Trump, conform PressOne.ro.

În România, Drobotă este managerul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri conspiraționiste, care publică informații trunchiate sau, pur și simplu, copiază bucăți de articole din alte surse: Expunere.com. Numele său apare și ca tag de autor al altui site, recentNEWS.ro.

Potrivit unei analize realizate de portalul online Buzfeed și citate de inc.com, pe site-ul EndingtheFed.com asumat de românul Drobotă – au apărut în premieră patru dintre cele zece știri false care au viralizat cel mai puternic în rețelele de socializare din SUA, în ultimele trei luni ale campaniei electorale.

Una dintre știrile false spunea că Papa Francisc și-ar fi anunțat susținerea pentru Donald Trump.

Audiența site-ului Ending the Fed este foarte mare, potrivit inc.com, având o medie de 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună (majoritatea veniți de pe Facebook), mai mult decât adună ziare precum USA Todaysau Los Angeles Times.

Contactat de publicația americană, Ovidiu Drobotă a povestit despre el că obișnuia să fie hacker, dar că acum s-a reorientat.

„În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump și mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul că era un outsider. Și m-am gândit că pot să-l ajut să câștige președinția SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am publicat știri false, le-am șters între timp, dar la timpul publicării, nu știam că sunt false”, a povestit Drobotă pentru publicația inc.com.

El a menționat că este doar un fan al lui Donald Trump și a negat orice legătură cu Rusia sau cu WikiLeaks.

The Fed este denumirea populară a Rezervei Federale – echivalentul băncii centrale dintr-un stat european. Expresia Ending the Fed s-ar traduce, deci, cu distrugerea trezoreriei americane – aflată în centrul a numeroase teorii ale conspirației.

Citiți AICI lista de știri false pro-Trump pe care Expunere.com le-a propagat în mediul online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *