Skip to content
Politică

ROMATSA scapă de faliment. Cum i-a învins statul pe fraţii Micula

ROMATSA (compania care administrează serviciile de trafic aerian) scapă de faliment. Cum i-a învins statul pe fraţii Ioan şi Viorel Micula.

Statul român a câştigat în primă instanţă un proces intentat de către fraţii Micula, astfel că poprirea pusă pe conturile ROMATSA a fost ridicată, fiind evitată, astfel, intrarea companiei în faliment, relatează ziare.com.

Informatia a fost facuta publica, luni seara, de ministrul Transporturilor, Dan Costescu, intr-un interviu acordat TVR.

„In prima instanta, Romania a castigat (procesul cu fratii Micula – n.red.). (…) Din acest moment se ridica poprirea (pe conturile ROMATSA – n.red.). Nu ne recuperam banii care sunt in acest moment popriti in acel cont, dar toate veniturile viitoare sunt eliberate de poprire si vom putea incasa pana la urmatorul termen care este, in cel mai rau caz, undeva la mijlocul verii.

Pana atunci, ROMATSA va incasa normal banii”, a declarat ministrul Transporturilor, la postul de televiziune citat.

El a mentionat ca suma poprita ajunge undeva la aproximativ 70 de milioane de euro.

Verdictul reprezinta o veste buna pentru ROMATSA, care risca sa intre in incapacitate de plata, deoarece conturile sale nu mai erau alimentate cu banii pentru serviciile prestate, pentru ca fratii Micula aveau de recuperat zeci de milioane de euro de la statul roman.

Poprirea a fost pusa in data de 9 septembrie 2015 pe veniturile incasate de societate din taxele pe care le platesc companiile aeriene sa tranziteze tara noastra, precum si sa decoleze si sa aterizeze pe aeroporturile din Romania.

„In data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizatie internationala, care incaseaza, in numele unei persoane juridice din Romania – ROMATSA, sume pentru serviciile de navigatie aeriana prestate transportatorilor aerieni in spatiul aerian al Romaniei) a precizat ca a primit un act de executare silita de la un executor judecatoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice sa plateasca vreo suma catre ROMATSA”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Finantelor de la acea data.

In document se mai arata ca „Ministerul Finantelor Publice a transmis punctul de vedere al Romaniei catre executorul judecatoresc si catre Curtea de Apel de la Bruxelles, precum si Ambasadei Romaniei din Regatul Belgiei si a demarat procedurile de contestare formelor de executare silita. ROMATSA nu a avut si nici nu are nicio calitate in litigiul dintre fratii Micula si statul roman”.

Masura a fost luata pentru ca fratii Micula au de recuperat o datorie de 82 milioane de euro de la statul roman si incearca sa faca acest lucru prin poprirea conturilor companiilor de stat. Asta dupa ce, in 2013, cei doi oameni de afaceri au castigat un proces contra Romaniei, obtinand in instanta posibilitatea de a executa silit statul pana la obtinerea a circa 82 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *