Skip to content
Politică

Romsilva continuă să acorde contracte către 2 firme intrate în vizorul Guvernului

espreso.es

Romsilva continuă să acorde contracte către două firme intrate în vizorul Guvernului – mai precis, al Corpului de Control al prim-ministrului.

Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva) a achiziţionat uniforme de serviciu în valoare de 1,44 milioane de lei, fără TVA, de la două firme, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) și citat de News.ro.

" "
" "

Romsilva va achiziţiona uniformele, printr-un acord-cadru, pentru Direcţia Silvică Prahova. Contractele au fost atribuite firmelor SC Maleo SRL din Buzău (CUI: 3491441) şi SC Pieta SRL din Harghita (CUI: 6582480).

Acordul vizează achiziţia de hainde de serviciu, centuri, pălării, încălţăminte de munte şi genţi de mână. Contractele au fost atribuite prin licitație deschisă, iar citeriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

viewscntCele două SRL-uri nu îi sunt deloc străine Guvernului României. Mai precis, un raport realizat în iunie 2016 de către Corpul de control al premierului din acel moment, Dacian Cioloș, releva faptul că unele achiziţii de uniforme de serviciu, încălţăminte, accesorii și cămăşi din perioada 2013-2015 au fost efectuate cu nerespectarea Ordinului ministrului agriculturii nr. 1305/2005 și a OUG nr. 34/2006.

Iată ce scria Valentin Mircea (șeful de la acea vreme al Corpului de control al prim-ministrului) în raportul disponibil AICI:

În perioada 2013 – 2015, direcțiile silvice au achiziționat uniforme de serviciu pentru personalul silvic și personalul de birou, încălțăminte, accesorii şi cămăși în valoare totală de 33.794.628 lei (9.129.762 lei în anul 2013, 16.107.148 lei în anul 2014 și 8.557.718 lei în anul 2015). Societatea MALEO S.R.L., în mod independent ori în asociere cu alți operatori economici, a beneficiat de contracte în valoare totală de 16.986.928 lei (50,27% din valoarea totală a contractelor), iar societatea PIETA S.R.L. a beneficiat de contracte în valoare total a de 7.121.343 lei (21,07% din valoarea totală a contractelor).

Prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 1305/2005 a fost aprobat modelul de uniformă de serviciu a personalului silvic, în conformitate cu specificaţiile tehnice cuprinse în Caietul de sercini privind realizarea modelelor de uniform de serviciu a personalului silvic, prevăzut în anexă care face parte integrantă din respectivul act normativ. Uniformele se confecționează din materiale ale căror mostre sunt prezentate în Caietul de sarcini privind realizarea modelelor de uniforrnă de serviciu a personalului silvic. Caietul de sarcini trebuia să conțină mențiuni cu privire la urrnătoarele elemente obligatorii: descrierea, materialele utilizate şi confecţionarea uniformelor. Din verificarea, prin sondaj, a achiziţiilor de uniforme de serviciu, încălțăminte, accesorii și cămăși, efectuate de direcțiile silvice din județele Mureş, Caraş – Severin, Suceava și Timiş, au fost constatate abateri de la cerinţele impuse prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 1305/2005 pentru aprobarea modelului de uniforme de serviciu a personalului silvic cu privire la: compoziția tesăturilor și greutatea materialelor utilizate, precum și existenţa unor cerințe restrictive prin indicarea unor anumite origini.

Concret, au fost constatate urrnătoarele aspecte:

a) Declararea câştigătoare a unei oferte care nu îndeplinea cerinţele prevăzute în caietul de sarcini. De exemplu, în anul 2013, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de furnizare a unor uniforme de serviciu primăvară-toamnă, scurte prirnavară-toamnă și cămăși, Direcția Silvică Mureș, a declarat câștigătoare oferta depusă de societatea MALEC S.R.L. deși aceasta nu respecta cerințele cu privire la compoziția țesăturii de bază și greutatea materialelor din care erau confecționate uniformele de primavară-toamnă personal teren.

b) Întocmirea unor caiete de sarcini cu nerespectarea cerinţelor impuse prin Ordinul ministrului agricul nr. 1305/2005. În anul 2014, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de furnizare a unor uniforme de serviciu, încălțăminte și accesorii la uniformă de serviciu pentru personalul silvic, Direcția Silvică Mureș a întocmit caietul de sarcini aferent documentaţiei de atribuire nr. 3777/e/23.09.2014 cu nerespectarea cerinţelor impuse prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 1305/2005. Același aspect a fost constatat și cu privire la procedura de atribuire a contractului de furnizare uniforme de serviciu şi camăși din anul 2013, organizată de către Direcţia Silvică Suceava, precum și în ceea ce privește procedura de atribuire a contractului de furnizare cămăși și scurte de iarnă pentru personalul silvic și nesilvic din anul 2013, organizată de Direcția Silvică Caraş-Severin.

c) Definirea în caietele de sarcini a unor specificaţii care indicau o anumită marcă. De exemplu, în scopul achiziției de încălțăminte de serviciu pentru personalul silvic și nesilvic, în anul 2015, Direcția Silvică Timiș a intocmlt un caiet de sarcini în care era indicată ,,o anumită marcă”, fără a există sintagma ,,sau echivalent”, după cum urrnează: pentru produsele ,,bocanci personal teren” și ,,ghete personal birou” a fost solicitată talpă ,,vibram”; pentru produsele ,,pantofi primăvară toamnă” şi ,,bocanci personal teren” au fost solicitate captușeli din membrane izolate termic ,,thinsulate”. Or, Vibram și Thinsulate reprezintă numele unor branduri.

Prin solicitarea în cadrul caietului de sarcini a unor specificații tehnice care indicau ,,o anumită marcă”, fără a există sintagma ,,sau echivalent”, Directia Silvică Timiş a încălcat mai multe prevederi din OUG 34/2006. Încălcarea regulilor de elaborare a specificațiilor tehnice reprezintă contravenţie și se sancţionează cu arnenda de 80.000 lei la 100.000 lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *