Skip to content
Politică

Romsilva demontează acuzațiile conform cărora nu au făcut demersuri pentru protejarea pădurilor virgine

ziarulfinanciar.ro

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a lansat joi, 18 octombrie, un comunicat în care demontează o serie de acuzații lansate de publicația Declic. Concret, Romsilva a fost acuzată de complicitate la defrișările pădurilor virgine și de lipsă de transparență în furnizarea de date.

CITIȚI AICI INVESTIGAȚIA CELOR DE LA DECLIC

Astfel, Romsilva a atras atenția în comunicat că în fiecare an Regia Națională a Pădurilor a avut demersuri continue în protejarea pădurilor virgine indetificând și introducând până în prezent mai mult de 80% din totalul acestora în Catalogul Național al pădurilor virgine și Cvasivirgine. Mai mult, Romsilva a dezmințit acuzația conform căreia ar fi dat dovadă de opacitate, toate informațiile publice fiind disponibile în mod transparent investigatorilor „daca le-ar fi solicitat, pentru a prezenta o ”investigatie” echilibrata, realizata cu buna credinta”.

Totodată, Regia Națională a Pădurilor a conchis comunicatul transmițând că cei de la Declic au lansat „acuzații publice false, în lipsa documentării, a cunoștințelor din domeniul silvic sau cu rea credință”.

Vă prezentăm comunicatul integral al celor de la Romsilva:

„In urma publicarii ”investigatiei” Declic ”Cum ramanem fara paduri virgine. Un studiu de caz.”, preluata de mai multe publicatii, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face urmatoarele precizari:
Lucrarile efectuate in padurea din u.a. 64C, U.P. III Contu, administrata de Directia Silvica Sibiu prin Ocolul Silvic Avrig sunt legale si respecta legislatia si toate normele silvice in vigoare.
Cu ocazia reamenajarii din anul 2012, pentru noul amenajament silvic al Ocolului Silvic Avrig, au fost inventariate toate padurile cuprinse in Studiul PIN MATRA/2001/018 ”Padurile virgine din Romania”, fiind identificate, in conformitate cu Ordinul de Ministru al Mediului si Padurilor 3397/2012, o suprafata de 93,8 hectare paduri incadrate in categoria ”paduri cvasivirgine”, categoria functionala 1.5.o, incluse in prezent in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine.

Padurea din u.a. 64C nu indeplinea criteriile de incadrare in aceasta categorie, cel de naturalitate, in parcela respectiva fiind efectuate lucrari anterior aparitiei Ordinului de Ministru al Mediului si Padurilor 3397/2012, respectiv lucrari de recoltare a produselor accidentale.
Prevederile amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Avrig a fost supus procedurii de mediu, Directia Silvica Sibiu solicitand, in iunie 2013, Consiliului Judetean Alba, custodele siturilor comunitare ROSCI0085 si ROSPA0043 Frumoasa, avizarea prevederilor amenajamentului U.P. III Contu, avizul favorabil al custodelui, nr. 22, fiind transmis Directiei Silvice Sibiu in 11 iunie 2014 de catre Consiliul Judetean Alba.
De asemenea, Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu a emis, in 22 iulie 2014, Decizia etapei de incadrare numarul 59, prin care se specifica ca ”Amenajamentul Ocolului Silvic Avrig, U.P. II Porumbacu, U.P. III Contu si U.P. IV Sebes, nu are efect semnificativ asupra mediului, prin urmare nu este necesara efectuarea evaluarii de mediu”.

Precizam ca Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a identificat si introdus pana in prezent in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine 17.172,76 hectare de padure aflate in proprietatea statului, adica 84,2% din totalul padurilor incluse in acest Catalog, dovada implacarii Regiei in protejarea padurilor virgine din Romania. Acest proces este continuu, in fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de fond forestier aflat in proprietatea publica a statului.
Lucrarile din u.a. 64C, U.P. III Contu, Ocolul Silvic Avrig sunt legale, respecta prevederile amenajamentului silvic, prevederile Ordinului de Ministru al Mediului si Padurilor 3397/2012 si sunt avizate de custodele sitului si de autoritatile de mediu.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva respinge acuzatiile de ”opacitate”, toate aceste informatii publice putand fi puse la dispozitie ”investigatorilor” daca le-ar fi solicitat, pentru a prezenta o ”investigatie” echilibrata, realizata cu buna credinta.

Este regretabil ca membrii comunitatii Declic lanseaza acuzatii publice false, in lipsa documentarii, a cunostintelor din domeniul silvic sau cu rea credinta.
Ne exprimam speranta ca publicatia dumneavoastra, pentru corecta informare a publicului, va prezenta punctul de vedere al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva referitor la acest subiect”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *