Skip to content
Politică

Roșca Stănescu anunță un sfârșit de mandat incendiar pentru Băsescu și dezvăluie care este handicapul major al lui Iohannis în turul II

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a lansat, prin intermediul unui editorial, un scenariu extrem de sumbru pentru Traian Băsescu pentru finalul său de mandat. Fostul senator PNL explică faptul că este fezabil și relativ ușor ca Băsescu să fie suspendat înainte de terminarea mandatului, în 21 decembrie.

”Precizia prognozei pe care am facut-o, in ceea ce-i priveste pe cei doi principali candidati, este aproape matematica. Victor Ponta a obtinut un scor mai mare decat scorul PSD. Klaus Iohannis se plaseaza sub scorul electoratului celor doua partide, reunite sub numele de PNL. Si in cazul lui Tariceanu, prognoza mea s-a dovedit corecta. O surpriza placuta: m-am inselat in cazul Elenei Udrea. Am crezut ca presedintele ii va baga mai mult in traista. Ce urmeaza? Fireste, al doilea tur de scrutin. Dupa care, s-ar putea ca romanii sa aiba o surpriza placuta. Sa urmeze suspendarea. Suspendarea lui Traian Basescu.  

Pare straniu, dar este cat se poate de plauzibil. Rezultatul primului tur de scrutin, precum si prognozele care pot fi lansate pentru cel de-al doilea tur de scrutin, ma indeamna sa cred ca sansele suspendarii lui Traian Basescu cresc exponential. Daca Basescu ar fi fost suspendat inainte de finalizarea alegerilor prezidentiale, ar fi putut juca un rol mult mai important in distorsionarea mesajelor si a rezultatelor. Dupa data de 16 noiembrie, situatia se schimba. Suspendarea sa nu mai are niciun fel de efecte negative in plan politic.

Dimpotriva. (…) Demnitatea lor merita sa fie protejata. Pe de alta parte, suspendarea lui Traian Basescu, inainte de incheierea mandatului, prezinta si cateva avantaje practice. Cat se poate de concrete. Ma gandesc ca el ar putea obstructiona, pana la sfarsitul mandatului, adoptarea unor legi extrem de importante pentru finalul de an, cum este, ca sa dau un singur exemplu, Legea bugetului. Pentru a nu intra poticnit in 2015, indiferent ce guvern vom avea in anul urmator, suspendarea presedintelui poate deveni o conditie sine qua non”

Este important pentru demnitatea romanilor si a Romaniei ca Traian Basescu sa-si incheie cel de-al doilea mandat printr-un vot de blam”, precizează ziaristul prin intermediul unui editorial.

De asemenea, SRS dezvăluie care este handicapul lui Klaus Iohannis și al ACL în turul II al prezidențialelor, în fața lui Victor Ponta, explicând că pe lângă decalajul dintre cei doi finaliști prezidențiali, PNL nu este la guvernare, iar acest fapt ar putea fi un handicap de 10%.

”Victor Ponta a obtinut peste scorul propriului partid, pentru ca s-a miscat pe tot terenul. A reusit sa plaseze avantaje sau angajamente credibile pentru un mare numar de segmente electorale. Se plaseaza, totusi, sub scorul aliantei pe care o conduce. In aceasta directie, pentru a castiga, va trebui sa faca eforturi. De asta data, prin negociere.

Klaus Iohannis, teoretic, are o rezerva. Chiar in electoratul PNL si PDL. Aparent, sarcina lui, din aceasta perspectiva, este mai usoara. Dar pozitia sa de negociere cu alte partide este slaba. Pentru ca PNL nu este la guvernare. Iar handicapul de aproape 10% este mare”, punctează Roșca Stănescu.

Cum poate fi suspendat Băsescu, în viziunea lui SRS

Fostul senator al PNL explică faptul că ”suspendarea s-ar putea produce relativ usor. Ea a fost initiata de Calin Popescu Tariceanu si sustinuta de un numar semnificativ de parlamentari. Urmeaza ca, imediat dupa comunicarea de catre Biroul Electoral Central a scorului final, pe 18 sau 19 noiembrie, majoritatea parlamentara sa-si exercite, daca o are, vointa politica. Decizia de suspendare este, in definitiv, in mana PSD.

Presedintele ar avea posibilitatea, dupa redactarea documentului de suspendare, sa-si apere pozitia in Parlament, iar Curtea Constitutionala are obligatia sa dea, in scurt timp, un aviz, care este doar consultativ. Intrucat nu va mai exista un interval de o luna cerut de Constitutie pana la organizarea unui referendum privind demiterea, din simplul motiv ca Basescu va fi demis constitutional in 22 decembrie, nu vom avea niciun nou scrutin. Presedinte interimar ar urma sa fie Calin Popescu Tariceanu care, in aceasta calitate, ar putea promulga legile indispensabile acestui sfarsit de an.

Scenariul de mai sus, care este de fapt demarat in Parlament, este plauzibil, posibil, stabil si poate functiona independent de rezultatul final al prezidentialelor.”

4 comentarii la “Roșca Stănescu anunță un sfârșit de mandat incendiar pentru Băsescu și dezvăluie care este handicapul major al lui Iohannis în turul II

  1. Iar iesit cu hotul asta de Roșca Stănescu( a fost si asa tampit sa vinda catiunile in aceias zi de la Rompetrol).Dar la reactia occidentului s-a gindit cineva ;la manifestari ale populatiei.

  2. Singura masura care l-ar afecta pe basescu ar fi…nici o masura. Omul trebuie trimis in uitare, ca orice batran pensionar, trist, singur si nebagat in seama de nimeni. O suspendare nu ar face decat sa-i dea teme de discutie pe final de mandat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *