Skip to content
Politică

Roşca Stănescu arată ce NU s-a spus despre fuziunea PMP-UNPR. Planul lui Băsescu din 2001 s-ar putea repeta

" "

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu arată ce NU s-a spus despre fuziunea dintre PMP şi UNPR. Planul lui Traian Băsescu din 2001 s-ar putea repeta.

Într-un articol publicat, miercuri, pe blog (şi intitulat „Traian Băsescu, vânător de zestre”), Roşca Stănescu aminteşte cum, în iunie 2001, a fost sunat de către Băsescu. Acesta, vrând să prevină un scandal de presă, i-a explicat lui SRS motivul pentru care urmărea ca PD-ul (pe care îl conducea în acel moment) să absoarbă Partidul Naţional Român (PNR), prezidat de către Virgil Măgureanu.

" "
" "

„In iunie 2001, am primit un telefon de la Traian Basescu. Era primar general si, dupa ce ii facuse vant lui Petre Roman, devenise presedinte al Partidului Democrat. Mi-a comunicat, si am fost printre primii care au aflat, decizia sa de a fuziona, prin absorbtie, cu Partidul National Roman, condus de Virgil Magureanu. Mi-a spus ca se teme ca eu, la Ziua, si Nistorescu, la Evenimentul Zilei, vom face scandal pe aceasta tema. Iar pentru a evita acest efect, dorea sa imi explice ce l-a determinat sa se alieze cu Magureanu.

Relatez acest episod pentru ca este extrem de interesant pentru definirea caracterului lui Traian Basescu si a tipului sau de comportament politic. Motivandu-si decizia, care, in principiu, nu putea fi decat una scandaloasa, Traian Basescu mi-a prezentat un argument pe cat de cinic, pe atat de puternic pentru domnia sa. Partidul National Roman, rezultat, la randul lui, din fuziunea dintre Partidul Democrat Agrar din Romania, PDAR, Partidul Noua Romanie si Partidul Liberal Crestin, operatiune inutil contestat de PNTCD prin Ion Ratiu, incapuse pe mana unuia dintre cei mai influenti oameni din Romania. Virgil Magureanu, artizanul noii securitati. Aceasta si-a folosit puternica influenta pe care o avea in teritoriu, pe langa oameni cheie din administratia publica centrala si locala, pentru a-si “dota” formatiunea politica cu nenumarate sedii. Era, de fapt, singura zestre reala a PNR. O zestre vanata de Traian Basescu. Acesta, fiind sincer sau mimand perfect sinceritatea, mi-a spus cu dezinvoltura: “Fac aceasta fuziune nu de dragul lui Magureanu, ci pentru a-i lua sediile”. Nu stiu daca, pana la urma, a avut sau nu o discutie similara si cu Cornel Nistorescu, pentru a preveni criticile Evenimentului Zilei.

Aceasta convorbire telefonica si aceasta explicatie, venite din partea unui om politic important inca din 2001, definesc cat se poate bine un mod de actiune politic. Cine este acest Traian Basescu? Simplificand lucrurile, este un vanator de zestre. Un om care isi construieste partidul ca pe o pravalie politica. Iar pravalia are o firma, o vitrina, un galantar si un depozit. Astazi, asistam la o operatie, in esenta ei, identica”, rememorează SRS.

Citiţi AICI întregul material semnat de Sorin Roşca Stănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *