„S-au plimbat tot felul de variante în ceea ce priveşte Roşia Montană, sunt atâtea zvonuri, atâtea puncte de vedere, încât te ia capul dacă stai să asculţi tot ce se aude pe tema asta. Mie mi se pare că în acest moment este total inoportună şi total nesănătoasă o continuare a proiectului de la Roşia Montană.”, a declarat deputatul PNL Daniel Gheroghe pentru PSNews.ro.
Roșia Montană, tehnologia și UNESCO
Daniel Gheorghe și-a expus poziţia în toată dinamica fluctuantă referitoare la depunerea dosarului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO de către ministrul Şuteu şi turnura în care PSD a retras dosarul:
„S-au tot plimbat tot felul de variante în ceea ce priveşte Roşia Montană, sunt atâtea zvonuri, atâtea puncte de vedere, încât te ia capul dacă stai să asculţi tot ce se aude pe tema asta. Mie mi se pare că în acest moment este total inoportună şi total nesănătoasă o continuare a proiectului de la Roşia Montană. Cred că în momentul în care tehnologia va permite o exploatare care să fie bună şi din punct de vedere ecologic, natural, al sustenabilităţii, vieţii oamenilor în zona respectivă, de protecţie a patrimoniului, poate doar în acel moment poate fi valorificat, dar eu, ca român, cred că acest zăcământ de aur, şi nu numai aur, şi argint şi alte metale, care valorează cel puţin zeci de miliarde de euro, că să iau prospecţiunile cele mai puţin fanteziste sau mai puţin ipotetice, căci sunt unele care merg la sume absolut fabuloase, trebuie să fie exploatat în folosul poporului român, dat fiind că zonele de subsol aparţin prin Constituţie naţiunii române – încă din Constituţia de la 1923 – la momentul respectiv, respectând toate normale de mediu, de siguranţă, de protecţie, să poată fi realizată o exploatare care să nu pună în pericol nici viaţa oamenilor, existenţa comunităţilor locale, nici Munţii Apuseni, nici să nu producă anumite dezechilibre ecologice, naturale, socio-economice care se pot agrava în timp. E foarte important să găsim un echilibru între ceea ce presupune păstrarea patrimoniului cultural, istoric, natural şi chestiunea exploatării acestor zăcăminte.”, a precizat deputatul Daniel Gheroghe.
Istoria exploatării zăcămintelor de la Roșia Montană
Parlamentarul PNL a invocat o istorie a exploatării zonei Roșia Montană pentru a accentua importanța patrimoniului cultural românesc: „Ținuturile sunt exploatate încă după vremea strămoşilor noştri, dacii. Dacia a fost ocupată de romani, inclusiv pentru aurul din zonă, care a reprezentat totdeauna o valută forte. Era un imperiu care avea nevoie ca de aer să se susţină financiar cu aurul din Dacia şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care Traian a ordonat primul şi cel de-al doilea război dacic în urma căruia s-a produs, ştim cu toţii, ocuparea Daciei de către romani. În pământul de la Roşia Montană a curs sângele strămoşilor noştri. Nu este o chestiune pe care s-o negociem sau să o dăm în pripă pimului care ne iese în cale. Trebuie să respectăm normele. S-a exploatat aur şi în perioada medievală, de asemenea. Austriecii, când au ocupat Transilvania, au exploatat la greu aurul din Munţii Apuseni, inclusiv carierele de la Roşia Montană, încă din secolul al XVIII-lea. Apoi România modernă, după 1918. E o problema extrem de sensibilă, foarte delicată. Cred că ţara nu poate accepta proiectul, până când nu beneficiem de o exploatare care nu periclitează mediul, patrimoniul. Nu putem să facem anumite lucruri şi apoi să ne pară rău.”
Procesul Roșia Montană. În joc: despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari
Întrebat de poziţia contrară în dezbaterea despre Roșia Montană, de procesul intentat statului român de Gold Corporation, în care România este acuzată de încălcarea tratatelor de protejare a investiţiilor și unde despăgubirile se ridică la 4,4 miliarde de dolari, Daniel Gheorghe a afirmat că „sunt zece mii de avocaţi şi o sută de mii de păreri. România trebuie să-şi apere interesele, e pământul nostru, aurul nostru, patrimoniul nostru cultural şi naţional, resursele noastre minerale care sunt aparate de legi şi Constituţie, pământul nostru. Haideţi să luptăm pentru România, nu doar să ne batem în proceduri avocăţeşti în ceea ce privește Roșia Montană, pe la curţi de arbitraj şi să ne trezim cu cine ştie ce verdicte, că nu ne prezentăm, că am dus procesul în dorul lelii. Totuşi! Nu suntem aşa, orşicine.”
Acționarii misterioși ai Gold Corporation
În ceea ce-i privește pe actionarii principali ai Gold Corporation, Daniel Gheorghe a afirmat: „S-au vehiculat tot felul de nume. Poate să fie oricine, pe mine nu mă impresionează aceste nume. Cred că personajul respectiv, cunoscut ca un mare jucător pe bursele internaţionale, controversat în întreaga lume, în anumite momente, anumite jocuri bursiere celebre, vă aduc aminte de chestiunea cu Banca Angliei, de acea prăbuşire a Băncii Angliei de acum douăzeci şi ceva de ani. S-au speculat tot felul de nume. Nu mă interesează. Că unii sunt pentru, că alţii sunt împotrivă, ştiu că sunt multe necunoscute cu privire la aceste persoane care au interese în zona Roşiei Montane. Vă spun din perpectiva mea, eu ca parlamentar îi reprezint pe români. Unii îşi doresc că resursele lor naturale, indiferent că sunt ale solului, ale subsolului, de factură culturală sau spirituală, să fie protejate. Ştiu că acolo au fost mai multe jocuri de interese, destul de ciudate. Prefer să nu fac speculaţii. Sunt multe zvonuri, informaţii false care circulă în societate. Nu-mi permit să dau vina pe anumite persoane. E o poveste care se întinde pe mulţi ani. Vă pot explica pe partea economică, pe partea de implicare civică nu am foarte multă pregătire.”