Skip to content
Politică

Roșia Montană, pe lista UNESCO, la presiunile USR PLUS. Silviu Mănăstire: Le-ați oferit golanilor RMGC argumentele pentru a spolia România de câteva miliarde de euro

Facebook

Compania canadiană Gabriel Resources, care deţine o concesiune minieră în zona fostelor mine romane de aur de la Roşia Montană, sit inclus marţi în Patrimoniul Mondial UNESCO, nu a exclus lansarea unei noi acţiuni în justiţie în urma acestui demers.

Citeşte şi: Gabriel Resources nu exclude o nouă acţiune în justiţie după ce Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO

Jurnalistul Silviu Mănăstire comentează în termeni duri, pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de Politician”, riscul ca România să plătească despăgubiri de peste un miliard de dolari:

Când o să câștige golanii de la Gold Corporation procesul de arbitraj contra României și va trebui să plătim o suma de la 1 miliard de dolari in sus, atunci ar trebui organizata o Potera Naționala. Iar useristii sa fie umflați și puși sa plătească, după un proces colectiv (cum le place lor, bolșevic style), sa achite ei miliardele de dolari despăgubiri! Și sa înfunde pușcăriile pentru atentat la siguranța naționala, abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave etc.

Nu era mai normal, neomarxistilor, să așteptăm sentința din procesul de arbitraj, unde România este acuzată tocmai că a început în mod intenționat demersurile pentru a introduce perimetrul aurifer în UNESCO şi, implicit, pentru a bloca “afacerea” companiei de golani RMGC???

Și, după ce demonstram ca RMGC nu a vrut niciodată, de fapt, sa exploateze/ doar sa speculeze bursier zăcământul și după ce câștigam litigiul, abia apoi sa înaintam dosarul la UNESCO pentru a proteja zona???

Nu era logic și de bun simt sa procedam așa dacă voiam sa protejam România in fata unor speculanți?

Le-ati oferit, in concluzie, golanilor RMGC argumentele pentru a spolia România de câteva miliarde de euro… este strigător la cer!„.

Ce se va întâmpla cu proiectul minier din zonă

Includerea minelor de aur în Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea ”îngropa” proiectul controversat de exploatare în zonă. În acest sens, locuitorii sunt divizaţi: o parte apără această comoară, în timp ce alţii cred doar că extracţia ar salva zona.

Sămânţa discordiei a fost plantată în anii 1990, atunci când compania canadiană Gabriel Resources s-a instalat în comună cu scopul de a extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de argint distrugând patru munţi masivi, inclusiv cu majoritatea rămăşiţelor romane.

Prin intemediul filialei sale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), din care statul român deţine 20%, această societate prevedea folosirea a 12.000 de tone de cianuri pe an, un risc suplimentar pentru mediul înconjurător, potrivit experţilor.

Denunţând o ”expropriere”, Gabriel Resources a sesizat în 2015 instanţa internaţională a Băncii Mondiale (Cirdi) de la Washington şi a reclamat 4,4 miliarde de dolari compensaţie României, pe baza unei estimări datând din 2011, în contextul în care cota sa a era de 7,4 dolari canadieni, faţă de 0,3 astăzi.

Cumpărate cu sume importante care i-au făcut pe proprietari să părăsească comuna, casele cu porţi din lemn sculptate riscă să se prăbuşească în aşteptarea renovării.

Înainte de preluarea puterii în România de comunişti în 1946, străzile din Roşia Montană găzduiau un cazinou şi birouri de bancă unde căutătorii de aur încă îşi vindeau pepitele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *