Roșii românești mai scumpe, pentru masa de Paști. Cât va ajunge prețul unui kilogram

Sursă foto: cultivaprofitabil.ro

Românii vor avea pe masa de Paști, anul acesta, roșii românești de solar, însă prețul acestor trufandale va fi pe măsură. Gerul din ultimele zile a crescut facturile producătorilor la încălzire, ceea ce va duce automat la scumpirea legumelor. Nu doar tomatele vor fi afectate, ci și alte legume sensibile la temperaturi scăzute, iar consumatorii vor resimți majorările în perioada dinaintea sărbătorilor.

Mircea Tatu, un producător agricol din Buzău, a înființat în decembrie cultura de roșii timpurii. Plantele au deja fructul format și, în câteva săptămâni, ar trebui să capete culoare. Până atunci, însă, tomatele au nevoie de multă că̆ldură pentru a se obține o recoltă de calitate.

Mircea Tatu, legumicultorLuna lui februarie a fost destul de rece, am fost nevoiți să încălzim și ziua, pentru că am avut zile mai puțin însorite, dar reușim să le ducem la bun sfârșit.

Buzoianul are patru solarii conectate prin conducte la două centrale termice pe bază de cărbuni, care funcționează fără oprire încă din decembrie. Centralele au ars deja 40 de tone de combustibil solid, în valoare de circa 80.000 de lei.

Plantele cultivate în solarii încălzite implică investiții semnificative. Costurile se vor reflecta în preț̦ul primelor tomate care vor ajunge pe piață chiar înainte de Paşte.

Mircea Tatu, legumicultorAnul trecut a fost undeva la 37 de lei, acuma probabil va fi undeva la 40 de lei pe kilogram. Totuși producem iarna, nu se compară, sunt costuri uriașe, suntem printre puținii. Nu-și scot cheltuiala.

Micii producă̆tori care nu dispun de centrale termice în solarii sunt nevoiți să găsească soluții alternative. Unii încălzesc spațiile cu calorifere electrice.

George Fifere, fermierNe-a luat puțin prin surprindere iarna, dar venim cu metode auxiliare și nu avem probleme, încălzim cu niște calorifere electrice. Nu crește mult costul de producție.

În general, producătorii români cultivă primăvara legume rezistente la frig, precum salata verde, ceapa verde și spanacul, dar și roșii timpurii sau castraveți. Acestea dau randament mai bun și asigură un profit sustenabil, mai ales înaintea sărbătorilor pascale când crește cererea pentru legume proaspete și verdețuri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: