Substanțe periculoase pentru sănătatea omului au fost descoperite în roșiile din import. După ce că au prețuri de trufandale, sunt și nocive. Roșiile provin din Turcia, iar inspectorii sanitar-veterinari au găsit 19 substanțe periculoase. Nici tomatele importate, în această perioadă, din Italia, nu sunt cu mult mai prejos. Acestea conțin 13 substanțe nocive.
Marius Petrache, directorul general al unei companii care cultivă 3 hectare cu legume, în câmp şi în solarii, în Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară, a explicat pentru PS News cum stau lucrurile în această privință. Tot de la Marius Petrache aflăm la ce prețuri să ne așteptăm, la roșii și castraveți, pentru Sărbătorile Pascale.
“Știm foarte bine ce trebuie să folosim astfel încât să avem o cultură de de calitate. Da, sincer, mai puțin ne preocupă ce folosesc cei din afară. Am vizitat foarte multe țări și fermele pe care noi le-am vizitat sunt niște ferme care sunt certificate, sunt niște ferme care respectă normele. Acuma partea asta de importuri și tot ce vine de afară, pot există alte omologări în țările respective, care nu sunt membre UE sau care sunt membre UE. Ele au alte omologări, pe anumite produse de protecție și deci au acces la mai multe soluții de protecție versus tomatele care se cresc în țara noastră”, afirmă Marius Petrache.
„Cu ani în urmă, prețurile nu se modificau de la an la an. Acum, nu mai ai siguranța nici de pe o săptămână pe alta”
“Prețurile la imputuri cresc așa cum cum cresc în fiecare an. Da, îmi aduc aminte, cu niște ani în urmă că aveam prețuri care nu se modificau de la an la an, lucru care nu se mai întâmplă, nu mai ai siguranța nici de pe o săptămână pe altă.
Cheltuielile sunt destul de de mari dacă ne gândim la cei care au plantat în decembrie-ianuarie, în sudul țării și care în momentul de față recoltează tomate. Vă dați seama că au trebuit să încălzească solariile?”
Ce prețuri vom avea la roșii și castraveți pentru masa de Paști
„Vorbim de roșie extra-timpurie și vorbim de o trufanda care oricum nu e în volum foarte mare. Prețul, la momentul de față n-are cum să fie mai mult de 6 euro, 6,30 euro, iar prețul ăsta tot scade.
Dacă vorbim de castravete, care este o plantă destul de sensibilă, la momentul de față vorbim de 1 euro și 30 decenți, în condițiile în care anul trecut, la vremea această era 2,30 euro, kilogramul, deci prețul este destul de de scăzut, dar, tot așa, vorbim de trufanda.
Pentru Paști, eu cred că vom avea sub 4 euro, kilogramul de roșii plecat de la producător. Castravetele, dacă ține vremea și va fi cald, cred că va fi undeva la mai puțin de jumătate de euro pe kilogram (0,50 eurocenți/kg). Vorbesc de asemenea, de prețul plecat de la producători.
Dacă se va merge în direcția asta (deja săptămâna trecută era undeva la 2 euro și un pic, iar săptămâna asta, deja e 1,50 euro. Este tendință de scădere, adică destul de va fi destul de complicat pentru cultivatori. Eu zic să ne gândim și la producătorii care investesc, care muncesc, care dacă nu au și profit nu își pot susține activitatea. Ei vor renunța. Să nu poți să faci cultură extra-timpurie și să nu ai un mic profit care să-ți dea curajul și încrederea să investeșți în continuare în celelalte cicluri le cultură, ca să poți să te dezvolți, nu va face decât să renunți”, mai spune Marius Petrache.
Și, totuși, culturile de roșii primesc printre cei mai mulți bani de la stat. Prin programul „Tomata”, agricultorii spun că își pot acoperi 30% din investiție. Ajutorul financiar vine tocmai pentru ca agricultorul să scadă prețul la final, când scoate recolta la vânzare. Până acum, peste 5.700 de fermieri s-au înscris pentru sesiunea din acest an a programului „Tomata”. Pentru cultura de roșii, un agricultor poate primi cel mult 3.000 de euro.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News