Skip to content
Puterea Știrilor Video

Rotativa guvernamentală. În PSD se vorbește despre „nevoia de continuitate” la unele ministere: „La Transporturi sau Educație, media unui mandat e de sub 1 an”

playtech.ro

Invitat la „Puterea Știrilor”, vicepreședintele Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc a dat asigurări că, la rotativa guvernamentală din mai, în mod sigur PSD și PNL vor face schimbul premierilor, însă a dat de înțeles că în privința celorlalte ministere pot exista în continuare negocieri. El a dat exemplul Transporturilor, Sănătății și Educației unde, în ultimii 30 de ani, „media mandatului de ministru este sub un an de zile”, în domenii în care, a adăugat social-democratul, este nevoie de timp pentru proiecte importante.

„În momentul de față, există o înțelegere, există anumite ministere care vor fi schimbate unele cu altele, asta a fost decizia politică. Nu știu dacă vor rămâne așa, dacă vor fi aceleași ministere, asta depinde de ceea ce vor decide cele două partide mari în preajma momentului în care se va produce demisia premierului Ciucă pentru a veni în fruntea Guvernului președintele PSD, Marcel Ciolacu”, a precizat Cazanciuc.

Senatorul a subliniat că în cazul anumitor ministere e nevoie de „continuitate” și l-a lăudat pe ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Transporturi, Sănătate, Educație, dacă vă uitați la aceste trei ministere, în ultimii 30 și ceva de ani, o să vedeți că media mandatului unui ministru este de sub un an de zile. Cine a prins un mandat de 2 ani de zile se spune că este un ministru fericit pentru că a putut să facă ceva. Evident că fără continuitate e complicat să faci proiecte, mai ales că proiectele astea de infrastructură rutieră și infrastructură de cale ferată au nevoie de foarte mult timp și au nevoie de asumarea unor decizii.

Domnul Sorin Grindeanu și-a asumat decizia de a scurta procedurile de achiziții publice în domeniul de drumuri sau cale ferată pentru că stăteam cu tot felul de proceduri ani de zile. A venit cu o soluție foarte interesantă, din nou, cu registrul utilajelor publice, adică nu mai poți să vii la o licitație cu 100 de camioane pe care le plimbi pe hârtie la alte licitații, câștigi licitații, după care îți dai seama, constructor fiind, că nu poți să execuți lucrarea.

Cum spuneam, sunt cel puțin 3-4 ministere unde a fost ministrul și anul și se vede pe cele trei domenii că nu au fost, din păcate, proiectele pe care le așteptau românii. Premierul se va schimba în mod cert, eu cred că această schimbare trebuie să se producă, dincolo de înțelegerea dintre PNL și PSD, trebuie să se producă pentru că românii trebuie să aibă încredere în clasa politică”, a mai spus vicepreședintele Senatului.

El a precizat și faptul că rotativa guvernamentală nu este o lege, ci „o strângere de mână” între PSD și PNL, iar ducerea ei la îndeplinire fără conflicte ar putea influența și încrederea românilor în clasa politică.

„Parlamentul înseamnă organul poporului. Organul poporului are în fața poporului o încredere foarte mică pentru că s-au promis cu foarte mare ușurință lucruri care nu s-au realizat, de asta spun că este nevoie să se facă această schimbare, printre altele, dincolo de ideea de stabilitate în România. Am spus oamenilor ceva, nu e în Constituție, nu e în lege, această formulă de schimbare a Guvernului este pur și simplu o strângere de mână. Dacă această strângere de mână începe să conteze în România, eu cred că oamenii pot căpăta încredere în clasa politică, dar și în țara asta”, a precizat Robert Cazanciuc, la „Puterea Știrilor”.

Rotativa guvernamentală: ce implică sistemul stabilit de PNL și PSD

Rotativa guvernamentală stabilită de PNL, PSD și UDMR ar urma să aibă loc pe 25 mai 2023, acesta fiind momentul când actualul premier al României, Nicolae Ciucă, îi va ceda fotoliul de la Palatul Victoria șefului PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit protocolului, rotativa din mai, prin care liderul PSD ar urma să îi ia locul lui Nicolae Ciucă la vârful Guvernului, vizează și schimbarea ministerelor importante: PSD, care are Finanțele, ar urma să preia de la liberali Justiția, iar PNL ar lua Transporturile de la social-democrați, care vor primi în schimb Ministerul Fondurilor Europene și Secretariatul General al Guvernului.

Surse politice, atât din PNL, cât și din PSD, exclud la această oră o abatere de la planul inițial stabilit de cele trei partide. „ Nu avem de ce să renegociem protocolul agreat în momentul în care s-a format coaliția, asta e clar. Ce vor alții și ce au de demonstrat sau vor să demonstreze, asta e altă discuție. Noi nu renegociem nimic”, au precizat surse liberale pentru PS News.

De cealaltă parte, social-democrații exclud la această oră posibilitatea ca generalul Nicolae Ciucă să rămână în fruntea Guvernului și după rotativa guvernamentală.

„Noi chiar nu știm de unde a apărut acum discuția asta acum pe renegociere. Marcel Ciolacu vine premier, asta a fost discuția. Nu ne gândim să îl păstrăm pe Ciucă la Palatul Victoria. Asta e o prostie inventată”, au precizat surse social-democrate pentru PS News.

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

– Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

– Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

– Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

– Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte întrucât acest lucru riscă să genereze conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.

În ceea ce privește domeniul justiției, PSD are deja câteva nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019, iar din 2020 este deputat PSD, sau Laura Vicol – care deține în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal.

Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.

Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabilă. Un alt nume cu care liberalii ar putea veni la Ministerul Transporturilor este Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.

PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri: deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *