Rotativa guvernamentală. Nicolae Ciucă pune capăt zvonurilor: ”Nu mă duc la Ministerul Dezvoltării”

Nicolae Ciucă
Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Palatul Victoria, în timpul unui eveniment pe cercetare, că un coleg de la presă l-a întrebat dacă se duce la Ministerul Dezvoltării. ”Mi-a rămas undeva acolo, într-un sertăraş. Ei, nu mă duc. În felul ăsta cred că am şi şters chestiunea din memorie”, a spus şeful Executivului despre o preluare a portofoliului Dezvoltării, în noul Executiv.

”Cred că am menţionat de două ori Ministerul Dezvoltării, uitându-mă la Sebastian Burduja. A fost o chestiune care s-a produs absolut involuntar, pentru că înainte să intru aici un coleg de la presă m-a întrebat dacă mă duc la Ministerul Dezvoltării. Mi-a rămas undeva acolo, într-un sertăraş. Ei, nu mă duc. În felul ăsta cred că am şi şters chestiunea din memorie”, a spus premierul Ciucă. În negocierile din coaliţie privind structura noului Guvern au fost zvonuri potrivit cărora PNL ar vrea Ministerul Dezvoltării de la UDMR şi că liberalii şi-ar dori ca acesta să fie condus de premierul Nicolae Ciucă, după rotativă.

Când vor fi reluate negocierile pe rotativa guvernamentală

Discuțiile celor 3 partide pe rotativa guvernamentală sunt bloacate, așa cum a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu, sâmbătă într-o postare pe rețelele sociale.

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris liderul PSD pe Facebook.

Surse de la vârful PSD au declarat luni pentru PS News că negocierea celor 3 partide pe rotativa guvernamentală ar urma să fi reluată după greva profesorilor, care a început luni, „indiferent cât se va întinde protestul”. „Nu se va face rotativa guvernamentală până nu se rezolvă această chestiune!”, au precizat sursele politice pentru PS News.

Ce le-a spus Ciucă sindicaliştilor din educaţie

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a reacționat sâmbătă la anunțul lui Ciolacu. Liderul liberalilor a anunțat pentru duminică negocieri cu sindicatele din educație și a declarat într-un comunicat de presă că ”tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”. Surse politice susțin că în discuția pe care a avut-o cu sindicaliștii, premierul Nicolae Ciucă le-a explicat că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani „pentru că afectează perioada de examene și efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise”. Premierul le-a explicat că e important să fie raționali și așezați si mai ales sa se gândească la familiile din România. Sa fie corecți față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă
Prim-ministrul Nicolae Ciucă participă la ședința de guvern, la Palatul Victoria din București, miercuri 5 aprilie 2023. Inquam Photos / George Călin

Potrivit surselor citate, premierul Ciucă le-a explicat sindicaliștilor că atâta timp cât există un dialog și deschidere maximă din partea coaliției atunci nu au de ce să continue cu greva generală. Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate .

PSD vrea schimbarea protocolului pentru a-l păstra pe Grindeanu la Transporturi

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat vineri că noua structură a Guvernului ar putea fi definitivată la începutul săptămânii viitoare. Bode a explicat că PSD a propus schimbarea protocolului pentru a-l păstra pe Sorin Grindeanu la Transporturi. „Am propus să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile, astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura Guvernului”, a explicat el.

„Am discutat foarte mult despre programul de guvernare și am decis ca astăzi echipele tehnice să se întrunească. Din partea PNL, coordonator este Gheorghe Flutur. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare, care este actualul program de guvernare, adaptat”, a spus Bode într-o conferință de presă. „În ceea ce privește structura Guvernului, poziția PNL a fost de a respecta protocolul semnat în 2021 între PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale. Dacă există dorința PSD să schimbăm protocolul, am solicitat reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero.

În varianta în care PSD a propus ieri schimbarea protocolului, prin menținerea ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura guvernului pentru a ne putea întoarce fiecare în forurile decizionale, pentru a echipa această structură cu oameni, nominalizând astfel componența guvernului.

Nu am ajuns la o înțelegere ieri în ce privește o structură a guvernului pe care să discutăm în continuare. Cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare aceste lucruri vor fi clarificate. Până atunci ne-am angajat cu toții să finalizăm programul de guvernare”, a mai spus ministrul.

Eveniment organizat cu ocazia alegerilor organizatiei PNL Sector 3, in Bucuresti, 9 decembrie 2022. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretar general al Guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelar al Guvernului” „Dacă la cele două ministere pentru UDMR se agreează o formulă agreată și de PNL și de PSD, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a mai spus Bode.

Întrebat dacă vrea PNL ministerul Dezvoltării în acest moment, ministrul a declarat: „În condițiile în care rediscutăm toate ministerele, orice e posibil. PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv ministerul Dezvoltării. Cred că la începutul săptămânii viitoare, luni, cel târziu marți, lucrurile se vor clarifica”.

Negocierile dintre partidele din coaliţia de guvernare au intrat în impas în pofida termenului de o săptămână solicitat de preşedintele Iohannis. După negocierile intense de joi seara, conducerile PNL, PSD  şi UDMR nu au ajuns la niciun fel de înţelegere privind structura noului cabinet, care urmează să fie condus de Marcel Ciolacu, după rotativă.

Conform unor surse PS News, liberalii nu doresc ca PSD să preia Ministerul Dezvoltării, de la UDMR. Maghiarii ameninţă că vor ieși de la guvernare dacă pierd Ministerul Dezvoltării, chiar şi în condiţiile în care li s-a oferit să preia conducerea Ministerului Energiei.

Una dintre variantele de lucru care a fost respinsă prevedea doar două ministere pentru UDMR, Energia şi Mediul, în concordanţă cu viziunea PSD de reducere a numărului de ministere şi fuzionare a Sportului cu portofoliul Familiei.

În cadrul şedinţei, PSD a cerut cu insistenţă să păstreze portofoliul Transporturilor, care ar urma să fie condus tot de Sorin Grindeanu, a cărui performanţă a fost apreciată public în mai multe rânduri de şeful PSD, Marcel Ciolacu. Pe de altă parte, PSD ar fi propus să păstreze şi conducerea Secretariatului General al Guvernului, însă şi de această dată liberalii s-au opus.

Conform surselor PS News,  mai sunt 6 portofolii cu miniştri care nu fac parte din CSAT și care urmează a fi împărțite.

Klaus Iohannis: „Prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat miercuri liderilor coaliției PSD-PNL-UDMR să încheie rapid negocierile privind repartizarea ministerelor după rotaţia premierilor. El se aşteaptă ca săptămâna viitoare să se intre în procedurile constituţionale pentru formarea noului cabinet care va fi condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Klaus Iohannis/captura video
Klaus Iohannis/captura video

„Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face coaliția, sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou guvern prin care se realizează așa-numita rotație. Adică prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”, a explicat președintele României, Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a cerut ca Ministerul Muncii să pretătească mai repede noua lege a salariăzii, în contextul grevelor din educație. „În Legile educației chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo, salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România, și aici trebuie să avem grijă, dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim”.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: