Președintele Tineretului Social Democrat (TSD), Mihai Ghigiu, a declarat la „Puterea Știrilor” că rotativa guvernamentală va avea loc, dar momentul în care acest lucru se va întâmpla trebuie decis în coaliție. Potrivit social-democratului, e nevoie de o consultare prealabilă momentului în care Guvernul Ciucă își va da demisia, explicând că „nu este o decizie unilaterală” a PNL. „ Termenul de 26 mai este o posibilitate, dar cred că va fi nevoie de o discuție a coaliției înainte de a se întâmpla acest pas procedural”, a spus el.
„Eu cred că rotativa se face. Nu se pune această problema. Discuția este când va avea loc această rotativă. Din punctul meu de vedere, și n-am asistat la alte discuții în în ultimele 24 de ore, dar din punctul meu de vedere discuția este mai degrabă o decizie a coaliției în momentul în care se face. Dacă dl. prim-ministru Ciucă va decide vineri să-și depună demisia, ok, intrăm într-un calendar constituțional. Președintele îi va chema la negocieri, va desemna un premier și va avea 10 zile să primească votul de încredere al Parlamentului. Dar eu cred că, totuși, dacă am intrat în această construcție împreună ca o coaliție, cred că este normal ca consultarea referitoare la momentul în care Guvernul își dă demisia să aibă loc în prealabil. Adică nu e o decizie unilaterală.
Colegial, și dacă vrem ca această cooperare să continue în termeni buni, ok, cu suișuri și coborâșul, dar în termeni buni în general, cred că e nevoie să discutăm înainte de a lua anumite măsuri așa, de azi pe mâine. Termenul de 26 mai este o posibilitate, dar cred că va fi nevoie de o discuție a coaliției înainte de a se întâmpla acest pas procedural. La momentul de față, pe programul de guvernare se lucrează și eu sunt în echipa care lucrează pe programul de guvernare. Au fost discuții cu fiecare, deja s-a lucrat în această perioadă și nu e un proces pe care l-am început ieri. Deci acum armonizăm, să zic așa, propunerile din cele două părți, pe zona de educație, cercetare. Din fericire, a fost destul de simplu să armonizăm aceste propuneri, dar astea sunt niște discuții tehnice”, a declarat Mihai Ghigiu.
Negocierile, întrerupte „să ne gândim un pic la soarta copiilor”
Potrivit liderului TSD, discuția pe ministere a fost întreruptă pentru că „nouă ni se pare normal să ne gândim un pic la soarta copiilor, dincolo de faptul că avem o grevă sau că avem o mișcare socială.
„Problema este că acești copii, dacă greva se prelungește câteva săptămâni, cum amenință sindicatele, nu vor putea da Evaluarea Națională, nu vor putea da Bacalaureatul, nu vor putea da admitere la universități ș.a.m.d. Vorbim de un întreg proces, nu vorbim doar de grevă. Efectele pe care greva le are asupra sistemului de învățământ și nu doar a sistemului de învățământ sunt aproape imposibil de cuantificat. De asta eu sper că, totuși, sindicatele vor fi raționale”, a adăugat el.
PSD nu fuge de guvernare
De asemenea, Mihai Ghigiu a subliniat că PSD nu se ferește să preia guvernarea de la PNL, chiar dacă momentul este unul dificil.
„PSD nu se ferește. Vi s-ar părea normal ca să avem un guvern cu puteri limitate, care nici credibilitate nu prezintă, să negocieze cu sindicatele sau vi s-ar părea mai normal să amânăm încă o săptămână, două, 10 zile, discuțiile cu sindicatele până facem un guvern nou? Haideți să ne amintim cum am intrat la guvernare într-o perioadă în care era încă pandemie, într-o perioadă în care prețurile la electricitate, la gaze se duceau în sus. Era mult mai simplu să stăm în opoziție și nu am făcut asta nici de data asta. Nu vom sta în opoziție sau nu vom încerca să pasăm cartoful fierbinte. Nu avem ce face decât să parcurgem etapele procedural. Eu nu cred că este o decizie înțeleaptă. Dacă se găsește o înțelegere cu sindicatele din învățământ până atunci, ok, calendarul poate să continue. Dacă nu, eu cred că un guvern interimar care va sta cel puțin 4-5 zile va nu va face decât să prelungească această situație din învățământ, iar 4-5 zile pentru cei din clasele terminale este foarte mult astăzi. Părerea mea este că dacă nu se găsește o variantă de negociere cu sindicatele, eu sper ca acest lucru să nu se întâmple, dar dacă nu vor merge, bineînțeles, ca un partid responsabil, vom merge în continuare pe căile constituționale”, a conchis președintele TSD.