Skip to content
Politică

Rovana Plumb, detalii din culisele întâlnirii cu Corina Crețu EXCLUSIV

rovanaplumb.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat luni, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu comisarul european Corina Crețu, pentru reporterul PSNEWS.RO, că vizita acesteia se  înscrie in demersurile făcute de Guvernul Grindeanu pentru accelerarea absorbției fondurilor europene.

„Venim cu o noua filosofie, ne concentram către rezultatele utilizării banilor europeni mai degrabă dar si către simplificarea procedurilor. In viziunea noastră, tot ceea ce înseamnă măsuri pentru dezvoltarea locală, pentru dezvoltarea țării, atunci când vorbim despre infrastructura sau despre proiecte sociale, se traduce prin îmbunătățirea vietii de zi cu zi a oamenilor. Fondurile europene sunt despre cum putem îmbunătăți viețile oamenilor”, ne-a declarat Rovana Plumb.

Ce veți face concret pentru asta? 

”In primul rând, vreau sa va anunț ca, avand, desigur, la nivel de guvern obiective asumate deja, de cand am preluat portofoliul fondurilor europene in calitate de ministru delegat, am transmis deja 3 Programe Operaționale către Autoritatea de Audit, în vederează acreditării lor: este vorba despre Programul Operațional Capacitate Administrativa, Asistenta Tehnica si Programul pentru IMM-uri. Speram ca intr-o perioada relativ scurta acestea sa primească acreditarea, lucru care depinde acum de Autoritatea de Audit. ”

Mai mult, potrivit ministrului, toate programele operaționale ar urma să fie trimise către audit în perioada următoare, până pe 30 aprilie.

”O alta noutate este aceea ca, pana la data de 30 Aprilie, vom trimite la desemnare toate celelalte programe – Infrastructura Mare, Programul Operațional Regional, Programul de Competitivitate si Programul Capital Uman, acreditarea lor urmand sa se facă undeva in luna Noiembrie. Vom face tot posibilul ca operaționalizarea lor sa fie posibila chiar mai devreme, fiindca aceasta înseamnă, concret, infuzie de bani in economie, la nivelul autorităților locale, al companiilor, al structurilor asociative, ONG-uri etc, a adăugat Rovana Plumb.

”Deblocarea proiectelor cu impact major asupra oamenilor este un obiectiv pe care il am in actuala calitate si va asigur ca imi doresc ca de fondurile europene sa beneficieze fiecare roman. Dialogul de astazi cu doamna comisar si cu echipa domniei sale este o continuare si aprofundare a ceea ce am demarat recent la București, in timpul vizitei dnei Cretu in tara. Am deschis atunci discutiile pentru găsirea unor solutii cat mai rapide sa putem debloca mecanismele și accelera atragerea fondurilor europene, în contextul în care România înregistrează o rată de absorbție zero a fondurilor politicii de coeziune 2014 — 2020”, a continuat ministrul Fondurilor Europene.

2017, an decisiv pentru România

”In intelegerea mea, a venit timpul ca mesajele transmise de noi de la Bruxelles sa fie de unitate, pozitive, cu accent pe ce putem face si nu pe ce nu putem face. Angajamentul nostru asumat este dezvoltarea României. Inactivitatea anului 2016 sigur ca înseamnă bani pierduți dar la ce ne folosește daca privim mereu in trecut? As vrea sa comunicam către romani ceea ce facem de acum inainte. Acreditarea despre care spuneam este un prim pas facut de noi si vreau sa spun ca tot ce înseamnă beneficiari ai fondurilor europene, adică cetățenii, vor avea in noi un sprijin. Lucram intens pentu lansarea de ghiduri, apeluri, pentu a avea ce sa contractam, astfel încât sa dam drumul la lucrări. 

Vineri, 31 Martie vom lansa un apel non competitiv pe partea de  ocupare pentru tineri care nu sunt încadrați  profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. Vor fi in consultare doua ghiduri: unul pe sanatate si unul pe educatie, cel din urma pentru tinerii NEETs, programe de tip a doua sansa. Ghidul pe Sanatate „Mama si Copilul” face parte dintr-un program comun cu Ministerul Sanatatii. A fost gandit ca politica de sustinere a preventiei in randul populatiei. In același sens urmeaza sa mai lansam inca 3 apeluri, la care lucram in prezent. Se referă la screening-uri pentru diferitele tipuri de cancer cu medicii  din institutele specializate ale Ministerului Sanatatii”, susține aceasta.

”Marți, pe 28 Martie vom lansa un noul apel – E-Cultura, un program de 10 milioane euro. Beneficiarii – reprezentați de autoritățile publice ca parte contractanta, vor putea depune proiectele. Ce înseamnă E-Cultura? Pe de o parte înseamnă un model prin care tinerii vor avea un mai bun acces la tot ceea ce înseamnă valori culturale, toți europenii vor avea acces la valorile românești, fiindca toate datele vor fi strânse intr-o biblioteca europeană digitală. Aceasta constituie, totodata, un motor de dezvoltare a turismului pentru România si cred ca de fapt cel mai mult înseamnă o mândrie naționala, fiindca romanii, de-a lungul istoriei, au crea si trebuie sa fim mândri de patrimoniul nostru cultural. România  are multe lucruri minunate de aratat si trebuie sa fim conștienți ca putem fi un centru cultural nu doar in regiune, ci in toată Europa”, susține ministrul.

 

În aprilie, primul proiect major de investiții, lansat către Comisia Europeană

” De cand am venit in minister, am reusit împreuna cu echipa pe care o am sa pregatim primelor proiecte de investitii de modernizare a sistemelor de apa si apa uzata. Asadar, in luna aprilie vom transmite deja 3 proiecte majore la Comisia Europeana, in valoare totala de 468 milioane euro. Concret, prin aceste proiecte se realizează modernizarea retelelor existente, cat si constructia de noi retele, care permit accesul la apa si apa uzata a cetatenilor din judetele Vrancea si Alba, precum si Valea Jiului (județul Hunedoara). Ce inseamna acest lucru ? Ca 440.000 cetateni vor beneficia de apa potabila sau, dupa caz, de o mai buna calitate a apei datorita acestor 3 proiecte. 

Tot legat de infrastructura mare, o alta veste pe care vreau sa v-o dau este legată de  un proiect foarte drag mie. Este vorba despre proiectul pe care l-am semnat chiar eu in 2013, in calitate de ministru al Mediului. Este vorba despre combaterea eroziunii costiere, prin care s-a marit suprafata Romaniei cu 42 ha. La începutul verii vom transmite Comisiei faza a doua a acestui proiect, care continua lucrarile incepute in statiuniile Mamaia, Navodari, Eforie Nord si Eforie Sud. Aici cel mai important este ca de rezultatele proiectului se vor bucura vara copiii si familiile lor”, a conchis ministrul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *