Rovana Plumb: „Tratatele europene au în vedere că trebuie să se protejeze și să se conserve avuțiile naționale ale statelor membre”
Parlamentul European a votat, în unanimitate, joi, 14.03 a.c., Rezoluția privind dreptul României de a-și recupera tezaurul de la Moscova sau de a obține compensații în schimbul lui. Dezbaterea din PE a reprezentat o premieră, în mediul internațional, a subiectului tezaurului României sechestrat de ruși încă din Primul Război Mondial și niciodată returnat.
Eurodeputatul Rovana Plumb, negociator al Rezoluției privind Tezaurul României, din partea Grupului S&D (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) a dezvăluit, în exclusivitate pentru PS News, cum au stat lucrurile în PE, în ceea ce privește adoptarea Rezoluției.
„Aducerea subiectului privind tezaurul României reținut ilegal de Rusia în sesiunea plenară a Parlamentului European și prin asta, aducerea lui pe agenda UE, este un gest politic ce stă în continuarea unui secol de eforturi constante pentru a corecta o situație injustă. România are un drept de creanță deplin, valabil din punct de vedere juridic și istoric, asupra depozitului său de aur de 91,5 tone dar și a unor obiecte religioase și de arhivă evacuate la Moscova în 1916-1917, desigur, pe baza unor garanții de a-l proteja în contextul Primului Război Mondial.
„Astăzi, am cerut în plenul Parlamentului, practic, Comisiei Europene să coopereze cu statul român, cu Banca Națională a României și cu alte instituții relevante pentru a mobiliza eforturile coordonate, în vederea restituirii tezaurului României.
Am spus că facem apel la solidaritatea europeană, având pe agenda Uniunii Europene acest subiect și cerem ca după încheierea războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, dacă vor există negocieri între Uniunea Europeană și Rusia, subiectul returnării tezaurului României să fie inclus pe agenda de discuții a Uniunii Europeane.
De asemenea, am vrut ca acest subiect să fie cunoscut publicului și decidenților europeni, pentru că este o situație specifică. Tratatele europene au în vedere că trebuie să se protejeze și să se conserve avuțiile naționale ale statelor membre.
Și am mai cerut Comisiei ca să extindă domeniul de aplicare al politicilor Uniunii Europene care reglementează protecția bunurilor culturale până la includerea recuperării avuțiilor naționale relocate în timp de război în temeiul acordurilor bilaterale”, a spus Rovana Plumb pentru PS News.
Rezoluția a fost votată în unanimitate în plenul Parlamentului European. „Am cerut noi mecanisme prin care, după încheierea războiului din Ucraina să fie inclus acest subiect
“Reacțiile au fost foarte bune. Rezoluția a fost votată în unanimitate și sunt fericită că pot contribui la acest demers și consider că este un alt pas făcut în timpul guvernării Ciolacu de a valorifica statutul de stat membru al Uniunii Europene, al României.
‘”Eu am negociat rezoluția din partea grupului S&D cu toate celelalte grupuri politice din Parlamentul European, obținând o rezoluție puternică în ceea ce privește aducerea la cunoștință a publicului și a decidenților europeni privind această situație specifică și am cerut noi mecanisme prin care, după încheierea războiului din Ucraina și dacă se vor relua negocierile pe agenda de politică externă a Uniunii Europene, să fie inclus acest subiect(…) pentru că avem un sprijin puternic din partea grupului nostru și tot Parlamentul s-a aliat la această inițiativă.
După cum știți, primul pas sau primul demers la nivel european a fost făcut aici, în Parlament European, de către Banca Națională a României și este bine să se cunoască această situație specifică a României, dat fiind faptul că la nivel internațional nu este foarte cunoscută”, a adăugat Rovana Plumb.
Miercuri, 13.03 a.c., într-o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a spus că discuţia din plenul Parlamentului European despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia e importantă, pentru că oferă vizibilitate unui subiect despre care partenerii europeni nu aveau cunoştinţe.
În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei teritoriului naţional. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi, precizează PE pe site-ul său în prezentarea acestui punct de pe ordinea de zi a sesiunii plenare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News