Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, unul dintre cele șase posturi de vicepreședinți executivi. Mânzatu se va ocupa si de portofoliul numit „Oameni, Competențe și Pregătire ” în viitoarea Comisie Europeană.
„Este pentru prima oară în istoria, nu foarte lungă, e adevărat, de membru al Uniunii Europene, în cazul României, să deținem poziția de vicepreședinte.
Este o poziție influentă în cadrul Comisiei Europene și asta reflectă și ponderea și greutatea României în cadrul familiei europene, mai ales în contextul actual complicat. Mă refer la aspectele de securitate din vecinătatea estică a noastră, dar și la ponderea și greutatea în cadrul familiei politice din care provine doamna Roxana Mînzatu.
PSD-ul joacă un rol extrem de important în cadrul familiei grupului socialist la nivelul Uniunii Europene. Contează și negocierile politice și recunoașterea ponderii, greutății, semnificației pe care o ai tu, ca partid politic, în familia politică europeană”.
„Aceste aspecte sociale sunt nu doar în fișa ideologică a oricărui partid social-democrat, dar prezintă una dintre marile provocări ale actualei Europe. Asta va însemna și un buget important, chiar dacă nu e portofoliu economic la care probabil a existat o aspirație. Vorbim despre un portofoliu semnificativ și care va antrena politici europene în domeniul muncii, protecției sociale și mai ales a locurilor de muncă. Da, și aici, România, iată, va avea un rol important de de jucat mai departe”, a declarat Titus Corlăţean.
”Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a anunţat, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului, Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News