Skip to content
Politică

Roxana Wring demontează „manipularea” PSD-ALDE: Nu s-a votat Spitalul Municipal! EXCLUSIV

EpochTimes-Romania.com

Consilierul general Roxana Wring – președintele USR București – a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a demontat manipularea PSD-ALDE legată de felul în care opoziția din CGMB ar fi blocat construirea unui spital municipal în cartierul Pipera al orașului Voluntari.

CITIȚI ȘI: Bușoi stă cu ochii pe Firea. Spitalul Municipal – dedicație pentru Pandele?

Concret: Wring a ținut să sublinieze că votul de zilele trecute din Consiliul General al Municipiului București nu s-a referit la construirea spitalului, ci la alocarea terenului din Pipera. Mai precis: șefa filialei din Capitală a Uniunii Salvați România a precizat că împotrivirea USR a avut drept cauză precaritatea explicațiilor PSD și ALDE din expunerea de motive a proiectului vizând terenul.

„Manipularea este la cele mai înalte cote! Ce ar trebui să știe lumea este că USR bineînțeles că sprijină construirea unui spital metropolitan (nu am pus niciodată asta la îndoială). De fapt, datorită nouă (pentru că PNL într-adevăr a votat împotrivă) a trecut primul proiect de hotărâre. A fost un proiect de hotărâre cred că prin iulie 2017, în care – tot așa – ni s-a cerut să fim de acord cu solicitarea către Guvernul României pentru un teren care aparținea televiziunii naționale (și aparține deocamdată – dacă Guvernul nu a semnat cumva trecerea de la TVR la noi). Noi am votat «pentru», pentru că era un teren liber de construcții în Șoseaua Pipera 63-65, pe care nu se întâmpla nimic. Ședința care a trecut a fost convocată cu cinci zile înainte (de desfășurarea ei efectivă – n.r.). Dar este important să spun că ea a fost convocată înainte de a cădea guvernul Tudose.

A venit pe ordinea de zi un proiect de hotărâre, iar în expunerea de motive ni se spunea că, deoarece a durat foarte mult răspunsul la solicitare (în termenii administrației românești, din iulie până în ianuarie nu e chiar așa de mult, dar în fine), se solicită un nou teren. E vorba de o autobază RATB. Noi deja votaserăm un teren. În expunere nu apare nimic că ar fi nevoie de un teren dublu, că s-ar construi altceva decât un spital (cum am aflat în timpul ședinței). Mai important pentru noi: nu ni s-a spus ce se va întâmpla cu acea autobază RATB. De exemplu: la un moment dat, ni s-a solicitat de către conducerea RATB să le alocăm un alt teren, pentru că ei spuneau că nu au unde să-și țină autobuzele. În timpul ședinței, doamna primar a început să ne spună că de fapt (pentru că între timp picase guvernul Tudose) terenul pe care noi îl votaserăm și pe care-l aveau brusc a devenit valabil. Și atunci noi am zis: «Doamna primar, haideți să facem o expunere de motive corectă, care reflectă realitatea din ziua de azi!» Un proiect de hotărâre în care, de fapt, spitalul să aibă un teren (Pipera 63-65 și 55 – deci dublu), ne spuneți unde se va muta autobaza RATB (pentru că ei au nevoie să-și țină undeva atelierele și autobuzele) și noi vom vota și acest teren în plus, pentru că ni se pare corect. Conform cu procedurile după care noi ne conducem în Consiliul General, trebuie să votăm realitatea, pentru că ceea ce e scris, aia rămâne.

În plus, noi luni avem ședință de Consiliu. Deci noi i-am propus doamnei primar să pună acest proiect pe ordinea de zi a ședinței de luni, iar noi vom vota așa cum am votat și primul teren – pentru că în momentul ăsta există deja un teren liber, pe care se poate construi acest spital. Asta e tot!

Expunerea de motive nu reflecta realitatea. Inițial, ni se spunea de fapt că primul teren nu era valabil. Există o distanță între ceea ce ni se spune la microfon și ceea ce apare în expunerile de motive și în ceea ce noi votăm. Acest lucru nu poate continua, pentru că ceea ce este spus la microfon nu are valoare legală. Ceea ce este legal este ceea ce noi votăm. Iar expunerea de motive nu corespundea cu ceea ce doamna Firea ne spusese la microfon în timpul ședinței. Iar noi suntem acolo ca să respectăm legalitatea – nu putem s-o credem pe dânsa pe cuvânt”, a detaliat Roxana Wring pentru PSnews.ro.

Solicitată să precizeze ce altceva decât spitalul ar fi urmat să se construiască pe terenul RATB, consilierul general a vorbit despre clădiri dedicate UMF București: „Am aflat în timpul ședinței că acolo se va construi și un nou sediu al Universității de Medicină și Farmacie plus laboratoare. Deci apăreau în discursul doamnei primar o mulțime de detalii care nu se reflectau în expunerea de motive. Totuși: suntem o instituție publică, trăim într-o țară civilizată. Toate lucrurile astea trebuie să se regăsească într-un document public”.

Întrebată dacă problemele infrastructurii rutiere din Pipera au constituit un motiv în plus pentru împotrivirea USR-iștilor (având în vedere că acest argument a fost invocat și de către cei de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru refuzul de a se muta în nordul Bucureștilor), Roxana Wring a răspuns afirmativ.

„Da. Ăsta este și motivul pentru care ne-am opus. Ni s-a spus că existe niște cerințe europene, ca spitalul să fie amplasat lângă aeroport, că acolo o să fie lângă o stație de metrou… N-am avut timp să verificăm, pentru că nimic din asta nu apare în expunerea de motive. Noi, de exemplu, am primit întrebări din partea votanților noștri din sud, care ne-au spus că Sectorul 3, de exemplu, nu are niciun spital. Era și propunerea PNL-ului, care avansa un alt teren. Noi i-am spus: «Doamnă primar, haideți în primul rând să ne întâlnim grupurile politice (așa cum ea tot spunea demagogic), să vedem care e cea mai bună soluție (pentru că noi deja am votat un teren) și după aceea să votăm ceva bun pentru toată lumea, pentru toți cetățenii Bucureștiului!» Pentru că tot ne spune că îi pasă de cetățenii Bucureștiului. Dar, de fapt, era o manevră politică”, a acuzat politiciana.

În încheiere, am vrut să știm dacă Roxana Wring consideră plauzibilă ipoteza potrivit căreia Pipera ar fi fost aleasă cu dedicație pentru primarul Voluntarilor, Florentin Pandele (soțul Gabrielei Firea). La rândul ei, consiliera generală a luat în calcul această variantă, dar a reluat ideea că motivul principal pentru votul „contra” al USR-iștilor a fost neconcordanța dintre promisiunile edilului Firea și textul expunerii de motive.

„Da, este posibil. Mai spuneau unii că spitalul trebuie să fie pe terenul din apropierea aeroportului pentru transplanturi. Ce să vă spun? Nu știm. Problema asta: că noi nu putem să votăm lucruri la care nu cunoaștem toate detaliile. Și-așa calitatea actului administrativ la Primăria Capitalei este sub orice critică, dar aici e vorba de niște lucruri importante! Iar oamenii trebuie să înțeleagă că nu s-a votat spitalul, ci s-a votat un proiect de hotărâre prin care se aloca un teren – în cazul de față, terenul este ocupat de o autobază RATB, iar în proiectul de hotărâre șeful RATB-ului spunea că se vor reloca, dar nu se știa unde”, a conchis Wring.

1 comentariu la “Roxana Wring demontează „manipularea” PSD-ALDE: Nu s-a votat Spitalul Municipal! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *