Skip to content
Politică

„Rudotel” Toader, o nucă tare pentru PSD. Radu Tudor: E prea intelectual pentru ei! EXCLUSIV

antenaplay.ro

Jurnalistul și analistul politic Radu Tudor a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum le poate da clasă ministrul Justiției, Tudorel Toader, mahărilor din PSD, în ciuda disperării acestora de a grăbi schimbările din domeniu.

CITIȚI ȘI: Mihaela Iorga, acuzații la adresa unui procuror DNA: Mi-a sunat mama și fiica

Discuția a pornit de la o practică aparent recurentă la nivelul DNA – aceea a citării prin intermediul copilului. (Linkurile care încadrează acest paragraf se referă la două cazuri intrate deja în atenția presei: cel al fostului președinte AEP Ana-Maria Pătru, respectiv cel al procurorului Mihaiela Iorga-Moraru.) În acest context, Radu Tudor a subliniat că este necesar ca în legătură cu astfel de probleme să se pronunțe atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât și asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor și – nu în ultimul rând – însuși ministrul Justiției, având în vedere că acesta (oricare ar fi el) este membru CSM.

VEDEȚI ȘI: Inspecția Judiciară a intrat pe fir după un presupus abuz al DNA asupra fostei șefe AEP

„Eu cred că în primul rând trebuie să se pronunțe Consiliul Superior al Magistraturii, în momentul în care cei vizați fac niște plângeri sau sesizează CSM-ul. Înțeleg că procurorul Iorga deja a sesizat CSM-ul, deci este absolut obligatoriu să vină o recomandare și un mesaj de la CSM. Și doi: e nevoie de o reacție a asociațiilor profesionale. Și Asociaţia Procurorilor din România, și Uniunea Națională a Judecătorilor, și Asociaţia Magistraților trebuie să-și spună punctul de vedere, pentru că nouă – celor din spațiul societății civile – ni se pare complet surprinzător, complet neprincipial să suni niște membri ai familiei pentru a cita pe altcineva. Așa ceva nu cred că există undeva într-un spațiu european! Pe de altă parte, fără o reacție din partea mediului profesional, e greu de luat o măsură sau de făcut o evaluare tranșantă. Chiar și ministrul Justiției – care e membru CSM – se poate pronunța în sensul acesta. Și ar trebui luate rapid niște decizii, din punctul meu de vedere”, a punctat Tudor.

Tot în legătură cu ministrul Justiției, l-am întrebat pe Radu Tudor ce părere are despre ceea ce pare a fi o inerție a acestuia de a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR), pentru ca aceasta să stabilească dacă DNA poate sau nu ancheta oportunitatea adoptării unei hotărâri de Guvern (demnitarul anunțase joia trecută că va face această mutare încă de luni, 2 octombrie). În replică, realizatorul de la Antena 3 a subliniat poziția delicată a lui Tudorel Toader în raport cu mai-marii din PSD, care se împart în două tabere: cei care îl zoresc în sensul schimbărilor din justiție (și îl poreclesc „Rudotel Toader”, după denumirea calmantului) și cei care – având o pregătire juridică – înțeleg necesitatea ca pașii să fie făcuți temeinic.

„Sunt două curente de opinie în PSD: unul care spune că trebuie acționat rapid, foarte dur și fără prea multe ezitări în privința eliminării abuzurilor și limitării strict la competențele constituționale a instituțiilor de forță și un alt curent (al unor oameni mai așezați, profesioniști, cu studii juridice) care spune că toate aceste schimbări trebuie făcute pas cu pas, cu niște argumente solide, cu niște controale, documente, investigații, în așa fel încât atunci când iei decizia, totul să se bazeze pe niște documente și pe niște repere profesionale foarte-foarte clare. E adevărat că prima tabără – care vrea acțiune mai rapidă și mai violentă – îi spune lui Tudorel Toader «Rudotel Toader». Pe de altă parte, eu cred că nu graba este cea care trebuie să domine în evaluarea și-n eliminarea abuzurilor din instituțiile de forță, ci profesionalismul, argumentul legal, documentele și anchetele: și ale Inspecției Judiciare, și ale CSM, și evaluările ministrului Justiției, oricât de «Rudotel» a r părea pentru unii din PSD”, a explicat Tudor.

Solicitat să precizeze dacă – din punctul lui de vedere – Tudorel Toader este o victimă prinsă între ciocan și nicovală din cauza acestor tabere din PSD și (pe cale de consecință) guvernantul nu are prea mult spațiu de manevră, Radu Tudor a afirmat: „Tudorel Toader este o persoană academică și această specificitate a lui îl face incompatibil – din punct de vedere intelectual – cu mulți din conducerea PSD-ului. Este poate prea intelectual pentru ei, este poate prea academic, este poate prea profesor – așa cum i-a reproșat și profesorul Klaus Iohannis. Un profesor universitar de drept care este și rector face lucrurile ca la carte; nu pe repede-nainte, așa cum sunt obișnuiți politicienii să le facă, iar apoi să le strice și să-i doară capul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *