Skip to content
Societate

Rugăciunea Tatăl Nostru, modificată. Care este noua versiune şi cum explică Biserica Catolică această schimbare

Biserica catolică din Italia va folosi, din acest an, o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, mai precis, invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”.

Noua formulare, care se va auzi în biserici din 29 noiembrie 2020 – prima duminică a noului an liturgic după ritul roman sau latin, este mai aproape de intențiile lui Iisus, susţine teologul Bruno Forte, potrivit Antena 3.

Întrebat de ce episcopii italieni au hotărât modificarea celei mai vechi și cunoscute rugăciuni creștine, teologul explică faptul că, în realitate, textul grecesc folosește un verb care înseamnă literalmente ”a ne duce, a ne conduce”.

Traducerea latină ”inducere” putea să facă referință la omologul grecesc. Dar, în italiană ”indurre” înseamnă ”a împinge la…”, la urma urmei, a face în așa fel încât aceasta să se întâmple. Rezultă ciudat, de aceea, faptul că-i putem spune lui Dumnezeu ”nu ne împinge să cădem în ispită”. Pe scurt, traducerea cu ”nu ne împinge la…” nu rezultă a fi una fidelă», susţine Bruno Forte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *