Skip to content
Politică

Ruptură în coaliţie? Întâlnire de urgenţă cu Klaus Iohannis, după blocajul discuţiilor între PNL, PSD şi UDMR

Inquam Photos/George Calin

UPDATE 19.05

Deși, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat că întrunirea coaliţiei se va relua la ora 20.00, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţi ai coaliţiei au indicat ca discuţiile ar urma să fie reluate miercuri.

Potrivit unor surse politice, la şedinţă s-a discutat despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari, despre certificatul verde, despre împărţirea prefecturilor şi despre bugetul pentru 2022 care se doreşte a fi adoptat până în 23 decembrie.

___________________________________________________________________________

Liderii coaliției s-au întâlnit, marți seară, cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Este prima discuție între șeful statului și liderii noii coaliții de guvernare de la momentul în care a fost învestit în funcție guvenul condus de Nicolae Ciucă.

Alături de președintele Klaus Iohannis, participă la această întâlnire premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Florin Cîţu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar și Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.

După cum transmite Antena 3, această întâlnire vine pe fondul mai multor neînțelegeri din cadrul noii coaliții de guvernare. Pe de o parte, bugetul pe anul viitor, de asemenea, acea taxă de solidaritate pe care și-o doresc introdusă cei din UDMR și este susținută de PSD, dar se opun cei din Partidul Național Liberal.

De asemenea, sunt foarte multe neînțelegeri generate și de introducerea certificatului Stop Covid. În acest context are loc această discuție între președintele României, Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare. Este posibil să se întoarcă de la Cotroceni și să reia ședința, pentru că mai mulți lideri, cei din eșalonul 2, au rămas în continuare să poarte discuții.

Potrivit sursei citate, liderii coaliţiei au convenit doar în ceea ce privește algoritmul pentru împărțirea funcțiilor de prefecți și au stabilit de principiu că partidul care are președinte de consiliu județean să nu aibă și prefectul.

Discuţiile din coaliția de guvernare s-au axat şi pe împărţirea funcţiilor de prefect din ţară. Surse politice au precizat pentru PS News că s-a stabilit ca acolo unde un partid are președintele de Consiliul Județean, prefectura să meargă la celălalt partid, însă este luată în calcul și o altă variantă: dacă un partid are un ministru dintr-un anumit județ, atunci prefectul în județul respectiv să revină altui partid.

Citeşte şi: PNL, PSD și UDMR intră în ședință. Cum s-ar putea împărți funcțiile de prefecți, subprefecți și secretari de stat

În ceea ce privește cele 84 de posturi de secretari de stat, PSD va avea 42, PNL – 34 și UDMR – 8, au explicat sursele citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *