Skip to content
Politică

Ruptură în PRO România: doi dintre liderii partidului lui Ponta vor vota guvernul Ludovic Orban

Inquam Photos / George Calin

Ruptură în PRO România, chiar înainte de votul pe învestirea Guvernului Ludovic Orban. Deși Victor Ponta a anunțat în urmă cu câteva zile că parlamentarii formațiunii politice pe care o conduce nu vor participa la votul de învestire, doi deputați se pregătesc să voteze Cabinetul Orban.

Este vorba despre Sorin Cîmpeanu (fost premier interimar și ministru al Educației) și Daniel Constantin (fost vicepremier și ministru al Agriculturii), fondatori ai Pro România. În PRO România s-a construit de câteva zile o majoritate în jurul celor 2, care ar vota Guvernul Orbam. Astfel, este posibil să mai apară, până la ora votului, și alți votanți.

Orban, încrezător în posibilitatea învestirii Guvernului

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că are încredere că, în ciuda ”boicotului” pe care-l anunţă PSD, Guvernul va fi învestit în cursul zilei de luni. Orban a anunţat că a discutat cu liderii tuturor partidelor care susţin Guvernul pentru a se mobiliza şi a putea să treacă peste orice ”subterfugiu procedural”.

În ciuda boicotului, am încredere că vom reuşi mâine să dăm României un Guvern legitim, un guvern responsabil, un guvern care să se apuce de treabă încă din prima zi şi care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a declarat, duminică, Ludovic Orban, care a adăugat că strategia aleasă de PSD de a nu se prezenta la votul de învestitură nu le face cinste.

Întrebat dacă vor exista parlamentari Pro România care vor intra în sală şi or vota, Orban a spus: ”Veţi vedea mâine”.

Orban a anunţat că a discutat din nou cu toţi liderii partidelor care susţin învestirea Guvernului.

”Astăzi ne-am consultat, am stabilit modul de organizare, nivelul de mobilizare, ne-am pregătit să facem faţă oricărui subterfugiu procedural pe care l-ar putea pune a cale cei de la PSD,  ţinând cont de faptul că ei deţin Preşedinţiile celor două Camere. (…) Am stabilit toate detaliile, astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit”, a mai spus Orban.

Întrebat ce crede despre faptul că PSD doreşte să amâne învestirea Gvernului, pentru ca Viorică Dăncilă să intre în primul tur al alegerilor przidenţiale din funcţia e premier, Orban a spus: ”Regret că şi acum sunt mânaţi de calcule electorale, în loc să înţeleagă că România are absolută nevoie de un guvern legitim învestit de Parlament, care să aibă capacitate deplină de exerciţiu  puterilor pentru că există probleme deosebit de grave”.

Luni, zi crucială pentru liberali

Pentru ca un nou Guvern să poată fi învestit, Parlamentul trebuie să acorde votul de încredere Executivului în forma propusă. Deputații și senatorii, reuniți în ședință comună supun la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului după ce președintele care conduce ședința comună dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.

Reprezentanții grupurilor parlamentare pot cere cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului. Mai apoi parlamentarii își vor exprima votul în mod secret prin sistemul cu bile.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Acest lucru înseamnă jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465),  adică cel puțin 233 de semnături.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *