Skip to content
Politică

Rușanu arată cum poate evita Guvernul manevrele cu Pilonul II: Se va crea o debalansare EXCLUSIV

paginadepolitica.ro

Dan Radu Rușanu – primul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum poate evita Guvernul manevrele cu Pilonul II de pensii.

CITIȚI ȘI: Temerile se adeveresc: Guvernul dă asaltul la Pilonul II de pensii

Discuția s-a purtat în contextul în care în presă au reapărut temeri potrivit cărora Executivul ar putea suspenda contribuțiile la Pilonul II sau chiar naționalizarea acestuia (detalii în cele două linkuri care încadrează acest paragraf).

VEDEȚI ȘI:UPDATE Șeful CNSP: E o eroare / Societatea civilă cere menținerea Pilonului II

În aceste condiții, Dan Radu Rușanu a încercat să calmeze spiritele, dând de înțeles că niciun cabinet nu își permite să fie atât de iresponsabil, încât să anuleze Pilonul II.

„Nu cred că se poate anula Pilonul II de pensii. Nu cred că vreun guvern poate să-și permită să confiște banii care până acum au fost depuși pentru Pilonul II – contribuția a milioane de salariați nu poate fi confiscată de niciun guvern”, a declarat Rușanu pentru PSnews.ro.

Totuși: confruntat cu ipoteza potrivit căreia Guvernul ar urmări să umble la Pilonul II din cauza lipsei de bani de la buget, finanțistul a adus în discuție, de exemplu, creșterea fiscalității. Mai mult: Dan Radu Rușanu a atras atenția că problema deficitului bugetar s-ar putea acutiza „începând din luna iunie”.

„Actualul guvern va putea să apeleze la alte măsuri pentru completarea veniturilor bugetare, dar în niciun caz la confiscarea Pilonului II de pensii. Ar putea să mărească impozitele și taxele (dar nu cred). Și asta se va putea discuta de-abia la sfârșitul trimestrului III din anul acesta. Deocamdată, pe veniturile colectate, deficitul bugetar este ținut sub control. E adevărat, însă, că acest deficit bugetar a fost ținut sub control pe primele cinci luni ale anului pentru că nu s-au realizat investiții. Dar, începând din luna iunie (când va trebui să dea drumul masiv la investiții), atunci se va crea o disfuncționalitate, o debalansare a raportului venituri-cheltuieli”, a detaliat Rușanu.

În ciuda insistențelor noastre referitoare la ipoteza unui guvern încăpățânat, care va insista să facă manevre cu Pilonul II, fostul șef al ASF a refuzat să ia în calcul un atare scenariu.

„Nu putem să luăm în calcul acest scenariu. Nu se poate lua în calcul! Vă repet: niciun guvern, indiferent câtă lipsă de venituri va avea, nu va putea să apeleze la confiscarea Pilonului II de pensii, pentru completarea acestor venituri”, a subliniat ex-președintele ASF.

În încheiere, l-am întrebat pe Dan Rușanu cum i se pare faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a avut niciun punct de vedere cu privire la problema pilonilor de pensii.

„ASF-ul doar controlează modul în care se completează veniturile pentru Pilonul II de pensii. În niciun caz nu poate să ia sau să propună măsuri pentru majorarea procentajului de contribuție la Pilonul II sau cu privire la modul în care se gestionează aceste fonduri”, a răspuns economistul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *