Skip to content
Politică

Ruşanu continuă dezvăluirile. Îl scoate de la naftalină pe Crin Antonescu EXCLUSIV

Dan Radu Ruşanu a fost un membru marcant al Partidului Naţional Liberal, a ocupat mult  timp funcţia de vicepreşedinte al PNL,  deşi era în prim-plan nu a avut apariţii spectaculoase, dar a fost mai mereu în cărţi, fiind ales în funcţia de vicepreşedinte al partidului aproape la fiecare Congres.

Un exemplu în acest caz a fost episodul în care la formarea guvernului Tăriceanu II, premierul i-a propus portofoliul de finanţe, dar Ruşanu a refuzat postul. Astfel, vedem că politicianul a preferat să-şi exercite puterea şi influenţa prin intermediari plasaţi în posturi cheie.

Redacţia Psnews.ro vă prezintă pe scurt câteva fragmente dintr-o carte eveniment în curs de apariţie, scrisă de Ruşanu, primul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)

Dan Radu Ruşanu face dezvăluiri despre politicianul Crin Antonescu, care în urmă cu câţiva ani era nelipsit de pe scena politică şi care dorea cu ardoare să devină preşedintele României.  Deşi timpul a trecut peste Crin Antonescu, iar retregerea lui din viaţa politică a însemnat aruncarea în uitare,  Ruşanu îl scoate de la „naftalină” şi îi face o radiografie minuţioasă.

Vă redăm aici câteva pasaje din cartea lui Ruşanu “Mai sunt judecători la Berlin” ce fac referire la personalitatea politica a lui Crin Antonescu,  la momentele cruciale din perioada în care era la cârma PNL şi nu doar atât.

Din această serie de dezvăluiri nu lipsesc episoadele următoare: Întâlnirea dintre Mircea Geoană şi Crin Antonescu; Cooptarea lui  Sorin Frunzăverde; Moţiunea de cenzură- căderea guvernului şi pata neagră din istoria PNL, adică  formarea unei alianţe cu PSD (USL).

„Crin nu a avut prieteni; doar tovarăși de drum!”

  • Antonescu un rival pe măsură pentru Traian Băsescu

“Crin Antonescu nu putea fi atacat de Traian Băsescu. De fapt, după alegerea sa ca preşedinte al PNL, atacurile venite din partea presei „băsiste“ la adresa sa se limitaseră la: „este foarte comod“, „se trezeşte dimineaţa târziu“, „pierde nopţile la pocher“ – acuze puţin credibile. A urmat acea acuzaţie de colaborator al Securităţii – nume de cod: Porumbaru –, lansată de zvonistica presei băsiste, dar care a murit foarte repede; nimeni nu a crezut că „rebelul“ şi „incontrolabilul“ Crin Antonescu ar fi putut fi colaborator al Securității.”

  • Băsiştii încercau să-i găsească nod în papură- Antonescu un înrăit al jocului de poker

„Am jucat de mai multe ori. Eram un cerc de patru-cinci prieteni, care jucam pe sume modice – conta provocarea. E drept, într-o seară de Crăciun, Crin a câştigat suma „imensă“ de 80 de lei; era foarte fericit; ne bătuse pe toţi – era cel mai bun, asta conta! Jucaţi…Un jucător de talia lui Crin Antonescu nu ar admite niciodată aceasta – ca şi la şah, şi la pocher există o anume demnitate a jocului. Bag mâna în foc pentru Crin Antonescu-jucătorul-de-pocher! Când câștiga, câștiga pe bune.”

  • Întâlnirea dintre Mircea Geoană şi Crin Antonescu de la Palatul Stirbey, Buftea – comuniştii în ilegalitate

Spune-i lui Liviu Dragnea că accept de principiu, dar trebuie să mă văd, cât mai discret, departe de presă, cu Mircea Geoană.”

Parcă suntem comuniștii în ilegalitate. Mergem la Palat să stabilim lovitura de stat de la 23 august. Tu ești Bodnăraș și eu sunt Pătrășcanu, mi-a zis Crin. Geoană e Titel Petrescu, iar Liviu… Cine?! Generalul Sănătescu4?”

„Odată terminată și cafeaua, Crin și cu Mircea Geoană au ieșit împreună pe terasă și au discutat singuri vreun sfert de oră, după care au revenit în salon, vizibil mulțumiți de înțelegerea dintre ei – nici nu se putea altfel! Amândoi erau de elită, cu un spirit politic ce nu putea fi pus la îndoială; amândoi, cu un partid puternic în spate, ce trebuia condus spre victorie și, evident, în salon mai eram eu și Liviu Dragnea, inițiatorii acestei întâlniri, care veniserăm cu intenția fermă de a asigura reușita înțelegerii…Mai că-mi venea să-i spun lui Crin: „Hai și noi cu mașina lui Geoană, abia ajungem mai repede, că, de-acum, tot aia-i“, dar n-am vrut să-i stric lui Crin bucuria înțelegerii cu Geoană, așa că ne-am urcat în mașina cu care veniserăm,
întorcându-ne tot „ca ilegaliștii“.

Asta a fost înțelegerea de la Buftea – continuarea este deja consemnată de istorie: după două săptămâni, la începutul lui octombrie 2009, Mircea Geoană a anunțat retragerea miniștrilor PSD din Guvernul Emil Boc, iar PNL a inițiat o moțiune de cenzură, care a fost votată de 254 de parlamentari, ceea ce a dus la căderea Guvernului Emil Boc.

  • Lovitura de Graţie pentru PDL ce a adus lozul câştigător pentru Antonescu şi Ponta

“L-am sunat imediat pe Crin Antonescu şi i-am spus să se întoarcă – nu-i venea să creadă.
– Deschide televizorul şi-ai să te convingi.
De asemenea, a fost sunat şi Victor Ponta, care s-a întors din drumul său către aeroport.
Reuşita noastră a fost clară: din cele șase voturi pe care am contat la începutul moţiunii, patru au fost exprimate aşa cum am prevăzut noi, pentru susţinerea moţiunii – suficiente ca Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu „să cadă“; prima schimbare a unui guvern în România de după decembrie 1989
printr-o moţiune de cenzură; „A căzut“ exact la o lună după trecerea lui Sorin Frunzăverde din PDL la PNL; prima şi cea mai serioasă breşă în ceea ce se credea a fi PDL: un partid monolit, inexpugnabil.”

  • USL o construcţie cu o bază neconsolidată

„USL a fost  caracterizată de” paroxism, alimentată și de „binevoitori“ din ambele partide. Atunci, i-am prezentat lui Crin trei principii pentru următoarea perioadă, principii la care rămăsese să se gândească: PNL să nu abandoneze guvernarea până la alegerile prezidențiale; PNL să nu fie inițiatorul ruperii alianței, măcar până în anul 2015; PNL să participe pe liste comune cu PSD la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, pentru a da un semnal de unitate electoratului PSD.”

carte

Citiţi şi: Rușanu, mărturii cutremurătoare despre arest și proces, într-o carte-eveniment EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *