Skip to content
Politică

Rușanu dezumflă isteria din jurul revoluției fiscale: Să spună și sumele pe care le-au pierdut! EXCLUSIV

alba24.ro

Dan Radu Rușanu – fost președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – a oferit vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a invalidat agitația din jurul diminuării unor venituri, ca urmare a așa-numitei „revoluții fiscale”.

Pentru început, Rușanu a ținut să precizeze că acest demers guvernamental avantajează „peste 90% din salariații României”, care au avut de câștigat.

„În primul rând, peste 90% din salariații României – și la stat, și la privat – au câștigat în urma acestei introduceri a contribuțiilor pe care le plătea angajatorul în salariul angajatului. Toți cei care aveau salariu între 1.450 (salariul minim) și 2.500 de lei au câștigat. Au pierdut, într-adevăr, cei cu salarii de peste 4.000 de lei. Cei care spun că au pierdut… sigur că da, dar să spună și sumele pe care le-au pierdut! Că sunt sume de 40 de lei, de 30 de lei, de 20 de lei, de 50 de lei… Cam astea sunt sumele pe care le-au pierdut. Este foarte interesant de știut sumele pe care le-au pierdut”, a afirmat Dan Radu Rușanu pentru PSnews.ro.

În ceea ce privește situația IT-iștilor, fostul vicepreședinte al PNL a ținut să le bată obrazul acestora, amintind că până acum erau scutiți de impozite și, în consecință, aveau salarii mari.

„IT-iștii sunt cei care nu plăteau niciun fel de impozit și care toți aveau salarii peste 1.000-1.500 de euro. Atenție: faptul că la 1.500 de euro nu-ți plătești impozit la stat, iar ăla care are 300 de euro plătește impozit la stat nu mi se pare normal! Adică un impozit de 10% pe IT-iști nu mi se pare o chestie exagerată, la salariile lor (repet: de peste 1.500 de euro). Mai repede ar fi necesar să se diminueze impozitele plătite de medici și de profesori – care au salariile mai mici. Dar cei care au salarii atât de mari să nu plătească niciun impozit, nicio contribuție, nimic? Nu cred că este normal”, a opinat finanțistul.

Pe de altă parte, l-am confruntat pe Dan Rușanu cu situația în care se află unii angajați cu salarii mici, care de asemenea s-au trezit cu veniturile diminuate – a se vedea, de exemplu, cazul acelor două femei de serviciu angajate cu jumătate, respectiv cu sfert de normă. La rândul lui, economistul a admis că există astfel de cazuri, dar a arătat că ele pot fi remediate prin intervenție guvernamentală (de exemplu, prin ordonanță de urgență). În altă ordine de idei, ex-președintele ASF  a tunat împotriva celor în cazul cărora angajatorii făceau evaziune fiscală, trecându-le angajaților jumătate de normă în contract, dar plătindu-i ca pentru normă întreagă, diferența fiindu-le dată salariaților la negru.

„Cu jumătate și cu sfert de normă sigur că da: se poate să piardă, pentru că, din câte știu eu, prin această reglementare, s-au anulat acele facilități care se dădeau pentru cei cu jumătate de normă sau cu sfert de normă și care plăteau contribuțiile aferente acelei jumătăți sau sfert de normă. Și acuma toată lumea plătește contribuțiile la o normă întreagă, chiar dacă ești cu jumătate de normă.

Și aici mai era o inadvertență: foarte mulți erau angajați cu jumătate de normă, dar lucrau normă întreagă, iar diferența o luau la negru”, a arătat Rușanu.

Solicitat să precizeze cum poate fi corectată situația, Radu Rușanu a replicat: „Să lucreze cu normă întreagă!”

Noi am insistat: există posibilitatea unei OUG? La rândul lui, fostul șef al ASF a replicat: „Acestea, într-adevăr, sunt niște anomalii și se pot corecta. Se poate interveni ca să își plătească obligația la bugetul de stat aferentă acelei jumătăți de normă, dacă lucrează la stat. În partea cealaltă, la cei care lucrează cu jumătatea de normă în economia reală (adică în economia privată), sunt foarte multe cazuri de evaziune fiscală”.

1 comentariu la “Rușanu dezumflă isteria din jurul revoluției fiscale: Să spună și sumele pe care le-au pierdut! EXCLUSIV

  1. Nicolae Ceaușescu promisese totuși o creștere de 100 de lei pentru toți salariații ,la „revoluția” din 1989 ? Alte vremuri, alți bani, altă „revoluție” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *