„Rusia a fost, dar n-avem dovada”. Ce s-a discutat în ultimul CSAT despre implicarea Moscovei în alegerile noastre

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Autorităţile române nu au informaţii suplimentare care să probeze implicarea Rusiei în alegerile din România, a spus luni, pentru mai mulți jurnaliști români, printre care și reprezentantul HotNews, o sursă oficială, care a participat la discuţiile din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Sursa a fost corelată cu date de la un om prezent la CSAT.

Implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din decembrie 2024 a fost unul dintre subiectele discutate în ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată luni, 30 iunie. A fost prima reuniune CSAT a președintelui Nicușor Dan, dar și pentru guvernul condus de Ilie Bolojan. Participanţii la şedinţă nu au fost informaţi, însă, cu privire la dovezi concrete care pot proba, fără echivoc, implicarea Rusiei în alegeri, spune unul dintre cei care au participat la discuţiile care au caracter secret şi sunt conduse de preşedintele României. Descrierea sensului a ce s-a discutat în CSAT a fost făcută mai multor ziariști. Datorită subiectului delicat, furnizorul informației a făcut-o cu condiția păstrării confidențialității.

Cum s-au petrecut lucrurile

Administraţia Prezidenţială a anunţat, înainte de întrunire, că „în cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”.

Printre subiectele aflate pe ordinea de zi s-au aflat „stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România”, potrivit unui comunicat de presă.

„Suntem siguri, prin analogie, că Rusia a fost, dar n-avem dovada”, au explicat sursele.

Potrivit acestora, şefii SRI sau SIE, prezenţi la întrunirea din 30 iunie, nu au adus informaţii suplimentare cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din iarna anului trecut. Ce înseamnă ”prin analogie”? Experienţa altor state, care au dovedit implicarea rusească în politica naţională, este similară cu experienţa românească. În cazul României, însă, pentru a proba cu date concrete ingerinţa Rusiei, ar fi necesară o operaţiune extinsă, care ar putea dura mai mulţi ani, a fost concluzia din CSAT, comunicată presei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: