Rusia a lovit din nou portul Izmail, înainte de discuţiile Putin-Erdogan. Pe ce se va axa întâlnirea

Sursă foto: Imagini amator
Sursă foto: Imagini amator

Rusia a lovit din nou în cursul nopţii portul Izmail de pe Dunăre, devenit crucial pentru exportul de cereale, acest atac la graniţa cu România având loc cu doar câteva ore înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să poarte discuţii la Soci care se vor concentra asupra reluării acordului ce permitea transporturile sigure pe Marea Neagră şi din care Moscova a ieşit în luna iulie, relatează Reuters.

La scurt timp după miezul nopţii, âforţele aeriene ucrainene au îndemnat rezidenţii din portul Izmail din regiunea Odesa, unul dintre cele două porturi ucrainene de pe Dunăre prin care Ucraina mai poate exporta cereale, să se adăpostească, iar presa ucraineană a relatat că în zonă s-au auzit explozii, relatează news.ro.

Potrivit Comandamentului de sud al armatei ucrainene, citat de Kyiv Post, dronele au ţintit infrastructura civilă. 17 dintre drone au fost doborâte la apărarea antiaeriană ucraineanaă, dar au existat şi ţinte lovite. Deocamdată nu s-au raportat victime.

Atacul de luni a urmat celor de duminică asupra celuilalt port important de pe Dunăre, Reni, în care infrastructura a fost avariată şi cel puţin două persoane au fost rănite.

Putin şi Erdogan urmau să se întâlnească luni în staţiunea Soci, situată la Marea Neagră, în timp ce Ankara şi Naţiunile Unite încearcă să revigoreze acordul pentru exportul de cereale din Ucraina care a contribuit la atenuarea unei crize alimentare globale. Ankara a calificat discuţiile de la Soci drept vitale pentru acord.

Rusia a ieşit din acest acord în iulie – la un an după ce a fost mediat de Naţiunile Unite şi Turcia – plângându-se că propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole şi că de fapt nu ajung suficiente cereale ucrainene în ţările care au nevoie de ele.

După ce a renunţat la acordul care reglementa transportul cerealelor pe Marea Neagră, Moscova a lansat atacuri frecvente asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, situate foarte aproape de graniţa cu România, porturi care au devenit principala rută prin care Ucraina poate continua exportul de cereale.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: