Skip to content
Puterea Știrilor Video

Rusia a retras trupele de la granița cu Ucraina, dar a repoziționat armamentul. Traian Băsescu: Trebuie să vă spun foarte cinstit că același lucru îl face și NATO

Traian Băsescu Inquam Photos/George Călin

Invitat la Puterea Știrilor, fostul președinte al României, Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a explicat că exercițiul militar multinațional „Justice Sword 21” al NATO, desfășurat în România, nu are nicio legătură cu manevrele militare ruseşti la graniţa cu Ucraina. De asemenea, acesta a explicat că retragerea trupelor rusești nu este o diversiune.

„Rusia a retras trupele, dar a repoziționat armamentul. Armamentul a rămas în apropierea granițelor Ucrainei. Trebuie să vă spun foarte cinstit că același lucru îl face și NATO.

Aceste aplicații NATO desfășurate în România au fost planificate de doi ani. Este o pură coincidență, dar este extrem de bine că manevrele militare NATO care se desfășoară acum pe teritoriul României și în Marea Neagră implică 15 mii de militari, implică foarte multă tehnică militară americană și turcească. Este foarte important că Turcia ia parte la acest exercițiu militar, și nu cu orice, ci cu o brigadă specială, deci este o consolidare a flancului estic al alianței și eu aș spune că acest lucru corespunde la două evenimente.  A fost un efort de politică externă ca România să tragă toate semnalele de alarmă despre riscurile de la Marea Neagră și iată că acum sunt bine înțelese de toți, iar summit-ul NATO din 2014 din Țara Galilor a stabilit consolidarea flancului estic și a zonei Mării Negre. În plus, cu SUA avem un parteneriat strategic pentru secolul 21 care împlinește 10 ani anul acesta, este convenit de mine cu președintele Obama în 2011, și care de asemenea se pune în aplicare prin participările americane cu baze militare la Kogălniceanu, la Turda, de la Deveselu”, spune Traian Băsescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *