Skip to content
Europa

Rusia acuză faptul că unele avioane de luptă ale Ucrainei au fost relocate în România. Reacţia MApN

news.ro

UPDATE 22.00

În replică, Ministerul Apărării Naţionale a precizat miercuri seara că pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene. „Cu privire la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, de miercuri, 9 martie, prin care se acreditează ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel ‘nu iau parte la confruntări’, facem următoarele precizări: Afirmaţia este în totalitate falsă. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene. Cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgenţă în România”, se arată într-un comunicat al MApN, relatează Agerpres.

Ministerul român al Apărării menţionează că „a comunicat cu maximă transparenţă situaţia acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autorităţile române a normelor legislative naţionale şi internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, fapt cunoscut, cu siguranţă, de reprezentanţii Federaţiei Ruse”. Aeronava respectivă a fost returnată autorităţilor ucrainene, fără armament la bord, iar în prezent nu se mai află pe teritoriul României.

Potrivit MApN, şi situaţia celor 14 elicoptere ucrainene civile ajunse în România a fost comunicată „în mod transparent şi oportun”. „Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităţilor române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marţi, 8 martie, şi miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinaţia finală”, se mai menţionează în comunicat.

Ştire iniţială

Forţele Aeriene ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere din cele 250 de aeronave de luptă aflate în posesia Forţelor Armate ucrainene, în aer şi la sol, de la începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit oficialului rus, unele dintre avioanele ucrainene de luptă au fost relocate pe teritoriul României, informează Interfax. ”Când a fost lansată operaţiunea specială, Forţele Armate ucrainene aveau până la 250 de avioane de luptă şi elicoptere în stare bună de funcţionare. Forţele Aerospaţiale Ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere la sol şi în aer”, a spus Konaşenkov, potrivit News.ro. ”Unele dintre avioanele (de luptă) ale Ucrainei au fost relocate în România şi nu iau parte la lupte”, a adăugat el.

”90% din aerodromurile militare ucrainene, unde se află forţa principală a aviaţiei de luptă, au devenit inoperabile”, a mai precizat Konaşenkov. Aproape nu au mai rămas piloţi (militari) ucraineni calificaţi de clasa întâi şi a doua”, a precizat oficialul rus. ”De astăzi, observăm doar încercări izolate ale aeronavelor de luptă ale Forţelor Aeriene Ucrainene de a decola”, a subliniat Konaşenkov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *