Rusia, alegeri prezidențiale 2024: Kremlinul insistă să țină în afara cursei candidații tineri

Echipa de strategie politică a Kremlinului a stabilit în mare parte cine va candida împotriva lui Vladimir Putin la viitoarele alegeri prezidențiale din 2024. Acești candidați, adesea descriși ca fiind „partenerii de antrenament” ai lui Putin, au fost atent examinați de administrația președintelui, unul dintre principalele criterii de selecție fiind vârsta.

Publicația rusă independentă Meduza a vorbit cu persoane din interiorul guvernului rus despre campania de realegere a lui Putin și despre cine va avea voie să candideze împotriva sa.

Două persoane din interiorul Kremlinului au declarat că politicienii mai tineri de 50 de ani au fost excluși de la nominalizare, deoarece un candidat mai tânăr pe buletinul de vot i-ar putea face pe alegători să se oprească și să se întrebe dacă Putin, în vârstă de 70 de ani, este încă aceeași persoană „care a venit la putere”.

Putin urmează să candideze împotriva unor candidați din trei partide parlamentare rusești: Partidul Comunist al Federației Ruse (CPRF), Partidul Liberal-Democrat de extremă-dreapta (LDPR) și partidul centrist Oameni Noi.

Un alt partid al establishment-ului, Rusia Justă – Pentru Adevăr (social-democrat), și liderul său Serghei Mironov au anunțat deja că, în loc să nominalizeze un candidat propriu, îl va susține pe Putin.

În ceea ce privește CPRF, acesta își va nominaliza pe liderul său, Gennady Zyuganov. Potrivit unei surse, niciun candidat neașteptat, cum a fost Pavel Grudinin (nominalizat de comuniști în 2018) nu va fi lăsat să intre în cursă de această dată.

Zyuganov, un lider al partidului, este cunoscut de președinte și de alegători. Acesta nu va atrage noi alegători dincolo de votanții existenți.

Zyuganov a obținut 17% din voturi la alegerile prezidențiale din 2008 și 18% când a candidat din nou în 2012. Acest tip de performanță previzibilă va fi importantă la viitoarele alegeri, având în vedere planul de realegere a lui Putin cu „rezultate record” (obiectivul fiind acela de a obține 80% din voturi cu o prezență la urne de 70% sau mai mult).

Un candidat mai puțin previzibil, precum Grudinin, ar putea cu ușurință să arunce o cheie de boltă în joc, cum s-a întâmplat deja în 2018, când procentele în favoarea acestuia au început să urce periculos, forțând administrația lui Putin să lanseze o campanie de defăimare. O prezență epuizată precum cea a lui Zyuganov nu se va transforma într-o problemă, spune o persoană din interiorul campaniei Rusiei Unite.

Așa cum a prevăzut Kremlinul, LDPR îl va nominaliza pe Leonid Slutsky, liderul partidului și șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat. În 2018, trei jurnaliste ruse (Farida Rustamova, Darya Zhuk și Ekaterina Kotrikadze) l-au acuzat pe Slutsky de hărțuire sexuală, , însă Comisia de etică a Dumei nu a găsit nimic în neregulă cu comportamentul deputatului.

O sursă apropiată administrației prezidențiale spune că Slutsky nu se împotrivește candidaturii, „întrucât îi place publicitatea”. Un alt interlocutor, familiarizat cu conducerea LDPR, confirmă această impresie, adăugând că lui Slutsky „îi place să fie văzut în public” și că va folosi campania „pentru a-și spori vizibilitatea”. Chipul lui Slutsky se află deja pe primele pagini ale ziarelor regionale, întrucât se află în fruntea listelor partidelor care se luptă pentru locuri în guvernele regionale. În timpul alegerilor prezidențiale, dezbaterile televizate în direct vor spori vizibilitatea publică a lui Slutsky.

Nominalizarea Partidului Oameni Noi este mult mai puțin evidentă în acest moment. Kremlinul ar dori ca liderul partidului, antreprenorul Alexey Nechayev, să candideze:

„Este aceeași logică ca și în cazul lui Slutsky. Iată un om serios, în costum. Are seriozitate și un anumit decor. Dar el este, de asemenea, obscur și nu foarte carismatic, ceea ce asigură că ratingul său nu va amenința indicatorii de performanță a lui Putin,” explică un apropiat al  Kremlinului.

Nechayev însuși, însă, nu pare foarte interesat să candideze: „Nu-l vor lăsa să strângă un procent ridicat”, explică o sursă informată, „iar să sară după firimituri și să câștige câteva procente – asta nu-l motivează”.

„Nechayev vrea ca partidul Oameni Noi să obțină cel puțin locul trei la alegerile pentru Duma de Stat din 2026 și că un rezultat slab la alegerile prezidențiale ar afecta  aest obiectiv” explică o sursă apropiată administrației prezidențiale.

În schimb, Nechayev a propus nominalizarea vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, care se află în prezent pe buletinul de vot pentru funcția de primar al Moscovei. Dar acest lucru nu este suficient pentru Kremlin, ai cărui strategi de campanie încearcă în continuare să îl convingă pe Nechayev să candideze, deși Davankov ar fi un candidat perfect  dacă i s-ar permite să intre în cursă. „Problema este vârsta sa”, spune sursa amintită.

„Davankov are 39 de ani, îi place publicitatea și este un vorbitor public decent. El nu ar obține un procent mare, desigur, dar un candidat tânăr și energic ar putea să-i facă pe alegători să se gândească la vârsta președintelui.” Pentru Putin „acesta nu ar fi un contrast măgulitor”.

Nu este vorba atât de mult de rezultatele imediate ale alegerilor, cât de perspectiva a ceea ce s-ar putea întâmpla peste doi sau trei ani, când oamenii ar putea începe să se gândească că Putin ar putea fi un tip grozav, dar nu este timpul ca cineva mai tânăr să intervină? Iar candidații mai tineri ar putea foarte bine să catalizeze astfel de gânduri.

Potrivit unui sondaj realizat în mai 2023 de compania de cercetare Russian Field, „vârsta” este al treilea cel mai frecvent răspuns în rândul respondenților atunci când sunt întrebați ce nu le place la actualul președinte. Celelalte două răspunsuri cele mai frecvente au fost că Putin este „prea moale” (fără a fi oferite alte detalii) și că nu acordă atenție problemelor interne ale țării.

Mai mulți oficiali regionali și membri ai nomenclaturii partidului Rusia Unită (partidul lui Putin) sunt de acord cu faptul că vârsta lui Putin a început să-i deranjeze pe ruși în ultimii ani.

Oamenii își pun întrebări, spune un membru al conducerii Rusia Unită, enumerând câteva exemple: „Nu este timpul să ne gândim la un succesor? Nu este timpul ca Putin să se relaxeze? Poate că țara are nevoie de o nouă perspectivă?”.

Credit foto: The Moscow Times

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL